ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

15. TJEDAN PSIHOLOGIJE U HRVATSKOJ – najava

Objavljeno, 10.2.2022.

15. TJEDAN PSIHOLOGIJE U HRVATSKOJ – najava

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije se tradicionalno i ove godine pridružuje programu obilježavanja Tjedna psihologije i to s radionicom za članove KLA Gospić pod nazivom „Razumjeti sukob“. Radionica će se održati 18. veljače 2022. godine u Kulturno Informativnom Centru Gospić s početkom u 10 sati.

Tjedan psihologije u Hrvatskoj godišnja je manifestacija koja se održava u veljači. Ove godine, petnaesti po redu, održava se od 14. do 20. veljače. Psiholozi u cijeloj Hrvatskoj pripremili su bogati program s mnoštvom zanimljivih i potpuno besplatnih aktivnosti poput predavanja, tribina, izložbi, radionica, okruglih stolova, prikaza rezultata istraživanja, demonstracija različitih tehnika i sl. kojima će približiti javnosti što psihologija jest i čemu sve može služiti u svakodnevnom življenju te na koje sve načine može pomoći da pojedinac i zajednica učine vlastiti život kvalitetnijim. Ovogodišnji slogan je: „Čuvajmo (mentalno) zdravlje!“. Sva okupljanja i događanja organiziraju se na način da se poštuju aktualne mjere epidemiološke zaštite. Program događanja u cijeloj Hrvatskoj možete vidjeti ovdje: https://www.psihologija.hr/program.html.

Na radionici “Razumjeti sukob” sudjelovat će članovi Kluba liječenih alkoholičara Gospić i to u petak, 18. 2. 2022. g., u 10 sati. Aktivnost će se provesti uz poštivanje mjera epidemiološke zaštite.

Ukratko o radionici: Iskustvo učinkovite komunikacije doprinosi snažnijem osjećaju sreće i zadovoljstva, njeguje osobne i profesionalne odnose, jača samopouzdanje. Svaki oblik komunikacije, pa tako i sukob, može se promatrati kroz model ego stanja koji slikovito pojašnjava kako reagiramo na različite socijalne situacije. Ako osvijestimo vlastite osjećaje u određenoj situaciji, bit će nam lakše odabrati efikasan odgovor na nju. No, tako ćemo moći i lakše osvijestiti kako ono što izgovaramo utječe na druge. Za uspješno i civilizirano razrješenje sukoba prije svega je važno deeskalirati napetosti (“unutar sebe i između nas”), a zatim i jasno izgovoriti poruku koju želimo poslati i to na način koji je našem sugovorniku prihvatljiv. Kroz upoznavanje s konceptima transakcijske analize poput ego stanja Roditelja, Odraslog i Djeteta te Dramskog trokuta, polaznici će moći na vlastitim primjerima proanalizirati dosadašnje reakcije i pozicije u sukobima te iznaći moguće efikasnije alternative.

Radionicu će voditi Kristina Manestar, psihologinja na Odsjeku za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.Povratak na novosti
Skip to content