ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice 2023. godine

Objavljeno, 23.1.2023.

Dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice 2023. godine

U petak, 20.01.2023. godine, Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske u organizaciji sa ljekarnom Pablo, Općom bolnicom Gospić i učenicima  5. razreda srednje medicinske škole Gospić zajedničkom akcijom je obilježio Dan mimoza.

Posjetioce ljekarne Pablo darivali smo grančicom cvijeta mimoze, dijelili promotivne materijale te individualno savjetovali o važnosti preventivnog ginekološkog pregleda.

Javnozdravstvenoj akciji odazvao se velik broj mlađe populacije kojima je bila zanimljiva tema spolne odgovornosti te cijepljenje  protiv HPV –a.

Siječanj je poznat kao mjesec borbe  protiv raka vrata maternice, te se svake godine obilježava treće subote u siječnju, a od  16. do 22. siječnja 2023. godine obilježava se i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Izvor: https://necurak.hzjz.hr/

U Hrvatskoj od invazivnog raka vrata maternice godišnje oboli više od 300 žena, odnosno prema zadnjim službenim podacima nacionalnog Registra za rak za 2020.godinu 276 žena od invazivnog raka (C53 prema MKB-10) i 590 od lokaliziranog  karcinoma in situ (D06).

Briga o vlastitom zdravlju od iznimne je važnosti, stoga bi svaka žena  trebala odlaziti  na redovite ginekološke preglede barem jednom godišnje  dok će potrebu testiranja PAPA testom i ostalu obradu odrediti ginekolog.

Uz redovite ginekološke preglede  rak vrata maternice može se otkriti u dovoljno ranoj fazi bolesti da bi se moglo uspiješno liječiti.

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u današnje vrijeme niti jedna žena od toga raka ne bi trebala umrijeti.

U Republici Hrvatskoj svaka žena osigurana pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (opredijeliti se u ginekološki tim).

Infekcija sluznice vrata maternice HPV virusom ne može se vidjeti ni utvrditi običnim pregledom, potreban je obrisak vrata maternice te se nakon toga ciljano utvrđuje prisutnost  HPV virusa.

 A, infekciju izazivaju dva najčešća kancerogena tipa HPV-a (tip 16 i 18).

Želimo podsjetiti da je od velike važnosti i primarna prevencija: edukacija mladih   koja se provodi  već u školskoj dobi, odgovorno spolno ponašanje te dostupno cijepljenje protiv HPV-a.

Republika Hrvatska osigurala je besplatno cijepljenje protiv HPV-a  za sve učenike 8.  razreda ( djevojčice i dječake) koje je neobavezno , ali  preporučeno. Ovisno o raspoloživosti cjepiva cijepiti se mogu osobe do  25 godine života.

Cijepi se devetvalentnim cijepivom Gardasil 9

Nemojte čekati i odlazite na redovite ginekološke preglede!

https://necurak.hzjz.hr/

naslovna slika : https://www.gspress.net/obiljezen-dan-mimoza-i-nacionalni-dan-borbe-protiv-raka-vrata-maternice/Povratak na novosti
Skip to content