ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Dan narcisa 2018

Objavljeno, 21.3.2018.

Dan narcisa 2018

Dan narcisa se obilježava prve projetne subote i niz godina ima važnu ulogu u osvješćivanju javnosti o načinima i važnosti ranog otkrivanja raka dojke.

ZZJZ Ličko senjske županije, Dom zdravlja Gospić, Opća bolnica Gospić, ljekarna Pablo i udruga „Vila za Liku“ organiziraju javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa koja će se održati u petak, 23. ožujka 2018. godine na gradskoj tržnici u vremenu od 10 – 12 sati.

Na događanju će, tradicionalno, na edukativnim štandovima, građanima biti dostupne informacije i edukativni leci o prevenciji i Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.

Ciljevi kampanje su sljedeći: smanjiti mortalitet od raka dojke,  otkriti u većem postotku rak dojke u početnom stadiju u odnosu na uznapredovale stadije bolesti, te time smanjiti troškove liječenja i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Promjene koje donosi ovakva dijagnoza mogu pacijentici biti teško podnošljive. Važnu ulogu u pružanju potpore imaju prijatelji i rođaci, liječnici, psiholog, medicinske sestre i drugi članovi liječničkog tima koji mogu dati podršku i odgovore na brojna pitanja. Uvelike doprinosi i razgovor s grupom oboljelih od ove bolesti. Napominjemo da svake godine od raka dojke u Hrvatskoj oboli više od 2500, a umire oko 1 000 žena.

Pozivamo žene, a i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke da nam se pridruže na Danu narcisa i educiraju se o važnosti prevencije ove bolesti. Osobe mlađe od 50., a starije od 69. godina, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke mogu iskoristiti mogućnost predbilježbe za mamografski pregled koji će moći besplatno obaviti u Općoj bolnici Gospić.

Simbol humanitarne akcije

Narcis, jedan od prvih cvjetova koji u proljeće proviri ispod snježnog prekrivača, označava novi početak, nadu i ljepotu koja dolazi nakon duge zime. Još od antičkih vremena simbol je ponovnog rođenja.Povratak na novosti
Skip to content