ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

DANAS JE 31. SVIBNJA –  SVJETSKI DAN NEPUŠENJA!

Objavljeno, 31.5.2022.

DANAS JE 31. SVIBNJA –  SVJETSKI DAN NEPUŠENJA!

Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja je 1987. godine pokrenula Svjetska zdravstvena organizacija kako bi se širom svijeta dodatno skrenula pozornost javnosti i ukazalo na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana.

Pušenje je najveći pojedinačni, a ujedno i najotklonjiviji uzročnik bolesti i prijevremene smrti. Podaci o ovoj pojavi u našoj zemlji govore da pušači čine oko jedne trećine populacije, a neke procjene za našu županiju upućuju da je udio pušača među odraslim stanovnicima i veći – oko 40%. Poznato je i da je pušenje javnozdravstveni problem, jer pušači  imaju više zdravstvenih teškoća i češće dolaze kao pacijenti u zdravstvene ustanove. Stoga je vrijedno promisliti barem na današnji dan svakome od nas – što se više isplati za vlastito zdravlje i za novčanik: nastaviti ili prestati s pušenjem? Zna se i da se bivšim pušačima već pet godina nakon prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje na istu razinu kao i kod nepušača, a 10 do 15 godina nakon zadnje popušene cigarete na istu razinu smanjuje se i rizik od bolesti srca.

PRESTANAK PUŠENJA je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera, ali istodobno nije jednostavan korak za pušača. To jest zahtjevna zadaća jer nikotin ima visoki adiktivni potencijal, što znači da vrlo brzo i snažno izaziva ovisnost. Na „top listi“ brzine kojom psihoaktivne supstance izazivaju ovisnost nikotin je na visokom trećem mjestu – odmah iza heroina i kokaina. Upravo zbog te snažne ovisnosti, pušači najčešće trebaju ponoviti pokušaj odbacivanja cigarete. U prosjeku pušači imaju oko sedam neuspješnih pokušaja različita trajanja dok konačno ne postignu dugotrajnu ili stalnu apstinenciju. U tome ih ometaju potreba za nikotinom, što je dio fizičke ovisnosti, ali i psihička ovisnost satkana od tvrdokornih navika i okidača koji osobu „pozivaju“ na pušenje.

Kroz Trening prestanka pušenja u Zavodu za javno zdravstvo LSŽ polaznici se upoznaju s procesom prestanka pušenja, okidačima i aktivnostima kojima mogu eliminirati „sirenski zov“ duhana i povećati vjerojatnost da ustraju u svojoj apstinenciji. Trening je namijenjen svim pušačima koji su donijeli odluku da će prestati i koji su zainteresirani za stručnu pomoć i podršku. Provodi se kroz 8 do 10 susreta jednom tjedno u malim grupama ili individualno.

Sudjelovanje u programu je besplatno i nije potrebna uputnica. Dovoljno je prijaviti se na telefon 091/6041315 ili na e-mail ostajembivsi@gmail.com.

LETAK-kampanja-nepušenje-hzzjz-100x210mm-napust-3mm-300dpi


Povratak na novosti
Skip to content