ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
 • (t:) 053/574-452
  (f:) 053/574-453
 • Radno vrijeme
  7-15 sati

Gripa – 4. tjedan 2017. godine

Objavljeno, 28.9.2017.

Gripa – 4. tjedan 2017. godine

Protekao je i četvrti kalendarski tjedan u 2017 god . u kojem se pojavljuje Gripa kao jedna od zaraznih bolesti kojoj je jako teško predvidjeti tijek.
Prijave pristižu sa svih područja Županije i po tim prijavama zahvaćene su sve dobne skupine koje pratimo.
Znamo da su prijave oboljenja samo vrh sante leda, dok je pod „ vodom“ velik broj oboljenja koji nam nije prijavljen iz razno, raznih razloga.
Tabelarno po tjednima i pojedina područja to izgleda ovako:

Grafički prikaz bolje pokazuje, i iz njega je vidljivo na području Gospića imamo laganu stagnaciju broja oboljelih mada se epidemija može javiti i u drugom valu.Za područje Otočca vidljiv je znatni pad oboljenja ali nije realan jer nam je određeni broj prijava stigao sa zakašnjenjem nakon obrade slanja prema HZJZ. Novalja , Senj i Korenica bilježe porast broja oboljelih.

Broj oboljelih prema dobnim skupinama izgleda ovako:

Grafički:

Iz grafičkog prikaza vidljivo je da broj prijava oboljelih u nekim dobnim skupinama pada ( 30-64 god) radno sposobna dob. Mada je još uvijek najveći broj prijava iz te skupine. Raste broj prijava iz dobne skupine 7-14 i 15-19 što je bilo i za očekivati jer je počela škola.

U protekla dva tjedna po prvi put nam je prijavljeno oboljenje kod dojenčeta koja su bila hospitalizirana i čija su oboljenja dobro završila.

Druge preventivne mjere

 • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su oboljele od gripe. Gripa je zarazna bolest i lako se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom.
 • Redovito perite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi.
 • Kod okupljanja ( škole, vrtići pa i kućama oboljelih) zračiti prostorije – svakih 45 min po 1-2 min. – brzo provjtravanje.
 • Imajte zdrave navike i ojačajte imunološki sustav; pravilno se hranite, redovito vježbajte i odvojite vrijeme za odmor.
 • Prekrijte usta i nos maramicom ili rukavom (ne dlanom) dok kišete ili kašljete
 • Izbjegavajte bliski kontakt s osobama oboljelim od gripe
 • Iako vam je posao važan, ostanite kod kuće ako ste bolesni. Ne izlažite druge virusu. Preležite gripu i oporavite se!

Voditelj odjela epidemiologije

Biserka Margaretić dr. med., spec. epidemiolog

Gospić 31.1.2017Povratak na novosti
Skip to content