ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

KAKO POTAKNUTI SVOG ADOLESCENTA DA RAZGOVARA S VAMA

Objavljeno, 7.12.2020.

KAKO POTAKNUTI SVOG ADOLESCENTA DA RAZGOVARA S VAMA

KAKO POTAKNUTI SVOG ADOLESCENTA DA RAZGOVARA S VAMA

Mnogi roditelji adolescenata s čežnjom će se sjećati vremena kad su njihova djeca kao devetogodišnjaci dolazili doma iz škole i uzbuđeno prepričavala sve što im se tog dana dogodilo u školi – što je jela za marendu, s kim je igrao nogomet ili kako je učiteljica zaboravila ugasiti mobitel. No, sada kad su djeca poodrasla i dosegla adolescenciju, ta čarolija kao da je nestala. Počeli su držati svoje stvari za sebe i ne dijeliti ih više s onim žarom kao nekad. Navike i obrasci komunikacije su se promijenili. Sve teže postaje potaknuti ih da se otvore, a ponekad i da uopće razgovaraju. Roditelji su neprestano suočeni s izazovom kako otkriti okidače za početak razgovora i kako ih iskoristiti za komunikaciju. Nudimo nekoliko prijedloga kako započeti.

VAŠE DIJETE ĆE VAM SE LAKŠE OTVORITI AKO RAZGOVARATE O ONOME ŠTO GA ZANIMA

Ukoliko razgovarate samo onda kad se pojavi neki problem ili kad ste ljuti ili povrijeđeni, nećete uspjeti uspostaviti komunikaciju. Koristit će vam da isplanirate vrijeme kada ćete ući u svijet svog djeteta i te trenutke uskladite sa svojim dnevnim rasporedom – istražite koji ga filmovi zanimaju, sportovi, glazba, igre i sl. Doista, postoji mjesto i vrijeme kada ćete voditi ozbiljne razgovore sa svojim djetetom, ali isto tako je korisno planirati trenutke kada nećete razgovarati o stvarima koje bi mogle izazvati sukob i svađu. Tada jednostavno uživajte u tome da vrijeme provodite zajedno, da gradite svoj odnos i njegujete komunikaciju bez napetosti.

VAŠE DIJETE ĆE RAZGOVARATI S VAMA AKO STE MU DOSTUPNI

Možete li se sjetiti koliko se je puta dogodilo da vaše dijete želi o nečemu razgovarati s vama, a da ste vi baš u tom trenutku morali paziti da vam ručak ne zakipi, ili ste se morali neodgodivo javiti na taj telefonski poziv, ili još gore, nije bilo vrijeme za takve stvari jer je bilo jedanaest sati navečer. Razmislite, možda bi ipak bilo korisnije ugasiti pećnicu ili odgoditi telefoniranje. Kad vaš adolescent želi razgovarati s vama, to nikada neće biti u vrijeme koje je vama zgodno, a puno puta se pokazalo da su najbolji razgovori neplanirani. Dakle, zaustavite se kad vam se dijete obrati i iskoristite taj vrijedni trenutak koji vam se nudi.

VAŠE DIJETE ĆE VAM GOVORITI AKO ĆETE GA SLUŠATI

U anketama s mladima koje ispituju što ih sprječava da razgovaraju sa svojim roditeljima, često se može naći ovakav tip odgovora: „Nemam volje nastaviti razgovarati kad netko koristi tu priliku da mi nameće svoje mišljenje i da mi govori što sam krivo napravio“. Umjesto toga pokušajte slušati i razumjeti, ne trudite se odmah davati savjete i upute. Prije svega im je važno da se osjećaju sigurno i nenapadnuto. To možete učiniti tako što ćete prije svega sam sa sobom odlučiti da želite razumjeti što je to što vam dijete zapravo poručuje, a zatim tako što ćete koristiti poznate elemente koji potiču ljude da govore – postavljanje otvorenih pitanja (tko, što, kako, kada, gdje…), zrcaljenje i parafraziranje onoga što smo čuli, vođenje računa o svom tonu glasa i drugim elementima govora tijela i sl. Kad vam dijete nešto kaže, potaknite ga tako što ćete mu reći: „Kaži mi malo više o tome.“. Uključite njegove vještine rješavanja problema pitajući ga „Što ti misliš, kako bi se sve ova situacija mogla popraviti?“. Pokazujući da cijenite njihovo mišljenje, otvarate prostor da će i ono htjeti čuti vaše mišljenje.

VAŠE DIJETE ĆE VAM SE OBRAĆATI AKO UVAŽAVATE NJEGOVE OSJEĆAJE

Vrlo je lako otpisati osjećaje svog djeteta, proglasiti ih nerealnima i neprimjerenima, jer roditelji doista imaju širu sliku o tome kako je njegov život tekao. No, nikako vam neće pomoći održati komunikaciju ako vam „izleti“: „To ti više neće biti važno već za tjedan dana.“ ili „Kad sam ja bio u tvojim godinama…“ Pomoći će vam da se zaustavite i vratite se u vrijeme kad ste i sami bili adolescent. Sjetite se koliko su stvarni i snažni vaši osjećaji bili kad vas nisu izabrali da budete član tima u nogometnom okršaju ili kad vas nisu pozvali da odete s ekipom u kino. Pokažite im razumijevanje za to kako gledaju na svoj svijet i život, budite ljubazni i pokažite im svoje suosjećanje.

GDJE JE NAJBOLJE RAZGOVARATI SA SVOJIM DJETETOM

Komunikacija s adolescentom predmnijeva planiranje i svrhovitost. Evo nekoliko ideja o mjestu i vremenu kada možete započeti razgovor sa svojim djetetom:

U AUTU – Dok se vozite sa svojim djetetom možete saznati malo više o tome što se trenutno događa u njegovom životu. Mnogi će reći da im odgovara upravo takvo okruženje u kojem ste si blizu, a ne morate gledati jedno drugoga u oči. Pronađite razlog da povezete svoje dijete i iskoristite priliku da dobijete bolji uvid u njegov svijet.

NA ODMORU – Odlazak na odmor pomaže ljudima da se opuste. Vrijeme kad je obitelj oslobođena uobičajenih obveza idealna je prilika za započimanje nekih novih zabavnih aktivnosti koje će vas povezati, a prilikom čega ćete moći opušteno razgovarati.

ZA RUČKOM – Njegujte tradiciju okupljanja za stolom. Idealna je prilika za zajedničkim ručkom ili večerom pitati kako je prošao čiji dan, što je bio najbolji, a što najteži trenutak. Još jedan zgodan način kako započeti razgovor je upitati: „Koje tri stvari si danas napravio i opiši kako si se osjećao u vezi njih.“. Ako se ovi trenuci dosljedno koriste da bi obitelj međusobno podijelila svoja iskustva i osjećaje tog dana, to će postati prirodan i uobičajen obrazac razgovaranja i o nekim drugim, ozbiljnijim temama.

I JOŠ NEŠTO…

Ako vašem djetetu teško pada razgovor oči u oči, možda će bolje reagirati na pisanu komunikaciju. Na zgodnu poziciju u kući postavite laptop ili tablet, na kojem oboje možete pisati poruke, ili pokušajte sa slanjem poruka putem mobitela. Ovo sasvim sigurno ne može biti zamjena za govornu komunikaciju ili postati opravdanje za pretjerano korištenje mobitela, ali može biti polazišna točka za bitne razgovore koji će se kasnije razviti.

Koju god metodu izabrali, važno je da jedno drugome ostavite dovoljno prostora. Što su osjećaji jači, veća je opasnost da komunikacija o njima neće biti učinkovita ili korisna. Ako se stvari zahuktaju i dođe do usijanja, napravite pauzu – pet minuta, pet sati ili čak i pet dana – i dozvolite svom djetetu da bez vašeg pritiska promisli o onome što ste mu rekli. Razgovor na temu „Pa gdje ti je bila pamet?“ može svima biti manje neugodan tek kad se svi smirite.

Iznad svega, posvetite se procesu. Možda će trebati malo napora i poticati komunikaciju svaki dan, ali na duge staze ovaj napor se isplati. Ako ste do sada imali puno svađa i stresa u komunikaciji sa svojim djetetom, sutra je novi dan – prvi okrenite ploču i posvetite se uvođenju pozitivnih promjena i unapređivanju svog odnosa s djetetom.

I na kraju, pažljivo birajte svoje riječi, shvaćajući kako su riječi snažne i vrlo učinkovite. Prednost dajte onome što vaše dijete osnažuje, pomaže mu da se lakše orijentira i potiče ga na razmišljanje vlastitom glavom.Povratak na novosti
Skip to content