ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
 • (t:) 053/574-452
  (f:) 053/574-453
 • Radno vrijeme
  7-15 sati

MARIHUANA – SAZNAJTE ČINJENICE PA RAZGOVARAJTE SA SVOJIM DJETETOM

Objavljeno, 30.11.2020.

MARIHUANA – SAZNAJTE ČINJENICE PA RAZGOVARAJTE SA SVOJIM DJETETOM

MLADI ISPROBAVAJU MARIHUANU

Marihuana je droga koja mijenja stanje svijesti i uma. Dobiva se iz sušenih dijelova biljke konoplje (latinski naziv Cannabis sativa L.). Može se nabaviti u različitim oblicima – osušeni dijelovi biljke, ulje, smola. Konzumirati se može pušenjem u obliku ručno rolanih cigareta (joint) ili se puši u lulama “pipes” ili “water pipes” (bongovima) te se može miješati i s hranom ili se skuhati kao čaj.

Najnovije europsko istraživanje iz 2019. godine (uključivalo je i hrvatske srednjoškolce) pokazuje da je marihuana i nadalje najčešće korištena droga, a da je hrvatski adolescenti konzumiraju više od europskog prosjeka. Pokazalo se da je 21% učenika u našoj zemlji uzelo marihuanu barem jednom u životu, da ih je 2,8% prvi put probalo već s 13 godina ili manje, a da je 40% naših učenika izjavilo da im je marihuana prilično ili vrlo lako dostupna. Važno je razgovarati sa svojim djetetom od što ranije dobi i osigurati da ono razumije što je marihuana i zašto je ne treba probati.

RIZICI ZA KOJE RODITELJI TREBAJU ZNATI

Roditelji trebaju poznavati koje opasnosti nosi korištenje marihuane i početi o tome razgovarati sa svojom djecom što ranije. Korištenje marihuane u bilo kojem obliku opasno je za razvoj dječjeg mozga.

Samo neke od tih opasnosti su:

 • problemi s pažnjom, koncentracijom, učenjem, pamćenjem i sposobnošću rješavanja problema – sve ovo utječe na razinu školskog uspjeha ili u budućnosti na radnu učinkovitost;
 • teškoće s ravnotežom i koordinacijom tjelesnih pokreta – ovo može povećati rizik od povreda za vrijeme bavljenja nekim sportom ili u vožnji;
 • narušena sposobnost prosuđivanja i donošenja odluka – u takvom stanju veći je rizik od upuštanja u seksualne odnose bez zaštite ili opasnu vožnju;
 • slabiji uspjeh u školi – nerijetko može dovesti do napuštanja školovanja ili smanjiti prilike za pronalaženje željenog posla. 

IZAZIVA LI MARIHUANA OVISNOST?

Marihuana izaziva štetne posljedice unatoč tome što se o njoj govori kao o tvari koja je „prirodnog porijekla“. Konzumiranje marihuane može dovesti do poremećaja povezanih sa zlouporabom droga.

Neka istraživanja procjenjuju da devet posto konzumenata postane ovisno o marihuani. Ova brojka raste među onima koji započinju s konzumacijom u mlađoj dobi (otprilike 17%, ili jedna od šest osoba) i među onima koji konzumiraju marihuanu svakodnevno (25-50 %). Osobe koje su dugotrajno konzumirale marihuanu te pokušavaju prestati izvještavaju o simptomima ustezanja (tzv. apstinencijske krize) koji uključuju razdražljivost, nesanicu, smanjenje apetita, anksioznost i žudnju za drogom. Sve to zajedno odvraća osobu od prestanka konzumiranja marihuane pa se na kraju vidi da ipak ne vrijedi tvrdnja „Ja mogu prestati kad god hoću!“.

PODUZMITE KORAKE

Nikada nije prerano početi razgovor sa svojim djetetom o opasnostima koje nosi konzumiranje marihuane. Istraživanja pokazuju da je snažan i otvoreni odnos s roditeljima jedan od najjačih čimbenika koji utječu na djecu. Mada se to nama uvijek ne čini baš tako, no djeca zbilja čuju što brine njihove roditelje i zato je bitno da svoju zabrinutost u vezi ovih opasnosti podijelite s njima.

Evo nekoliko smjernica kako s djetetom razgovarati o ovoj temi:

 • planirajte više kratkih razgovora;
 • odaberite prilike u kojima možete voditi razgovore „onako, usput“, primjerice dok se vozite nekud ili za ručkom;
 • nastavljajte razgovarati kako rastu;
 • jasno recite što očekujete kad je u pitanju upotreba droga;
 • zajedno napravite obiteljska pravila, kao što je, na primjer, kakvo se ponašanje od djeteta očekuje kad se druži s prijateljima;
 • dajte im do znanja da ste uvijek tu za njih.

RAZGOVARAJTE SA SVOJIM DJETETOM O „SIGURNOSNOM PLANU“ AKO MU NETKO PONUDI MARIHUANU

Pritisak vršnjaka među mladima može biti vrlo snažan pa od velike pomoći vašem djetetu može biti ako ima unaprijed smišljen plan kako postupiti. Tako će u trenutku kad bude suočeno s izazovom lakše donijeti dobru odluku. Razgovarajte s djetetom što bi učinilo kad bi se našlo u situaciji da mu netko ponudi drogu. Na primjer, možete dogovoriti da vam pošalje poruku „sa šifrom“ koju ste zajedno smislili. Svakako je važno da „sigurnosni plan“ uvježbavate prethodno u okruženju koje je sigurno.

IZVORI:

www.samhsa.gov/underage-drinking (preuzeto 1. 11. 2020.)

www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/predstavljanje-rezultata-europskog-istrazivanja-o-pusenju-pijenju-alkohola-i-uzimanju-droga-medu-ucenicima-espad-2019-te-stanja-i-trendova-zlouporabe-droga/ (preuzeto 27. 11. 2020.)

https://drogeiovisnosti.gov.hr/djelokrug/ovisnosti-i-vezane-teme/droge-i-ovisnost/vrste-droga/marihuana-kanabis/1013 (preuzeto 1. 11. 2020.)Povratak na novosti
Skip to content