ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno, 15.5.2023.

Međunarodni dan sestrinstva

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, koji se obilježava svake godine 12. svibnja na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightinagle, znane kao Dama sa svjetiljkom, medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta obilježavaju  Međunarodni dan medicinskih sestara.

Tom prigodom medicinske sestre Opće bolnice Gospić, Doma zdravlja Gospić, Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, te učenicima 1., 3., i 4. razreda medicinske škole Gospić obilježile su taj dan  javnozdravstvenom aktivnošću ispred Pučkog otvorenog učilišta u Gospiću.

Svim nazočnim posjetiteljima mjerio se tlak i šećer, te dijelili promotivni zdravstveni materijali.

Florence Nightingale, začetnica modernog sestrinstva je polovicom 19. stoljeća omogućila ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, a 1860. godine u Londonu je otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Medicinske sestre i tehničari najbrojnija su skupina zdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva, koje svojim doprinosom, obrazovanjem i humanim radom, pružaju maksimum u održavanju zdravstvenog sustava.

Virginija Henderson definirala je ulogu medicinske sestre kao: „… pomoć pojedincu, bolesnom ili zdravom, u obavljanju aktivnosti koje pridonose zdravlju, oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju i znanje.

Biti potrebit na tako visokom mjestu znači samo jedno, da zvanje medicinske sestre – tehničara je zvanje koje  čovjeka prati od početka do kraja tj. profesija koja je alfa i omega  zdravstvenog sustava.Povratak na novosti
Skip to content