ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Objavljeno, 13.3.2023.

MJESEC SVJESNOSTI O RAKU DEBELOG CRIJEVA

Pošalji uzorak i spriječi rak !

Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva. Najčešći je to novodijagnosticirani rak, bilježi se više od 3600 novih slučajeva godišnje.

Ujedno je drugi najčešći uzrok smrti, nakon raka pluća, s 2102 umrlih u 2021. godini. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Hrvatskoj provodi se 15 godina. Građanima od 50 do 74 godine poslano je preko milijun poziva, a na iste se  ukupno u RH odazvalo samo 25 posto građana. 

Ključna poruka

Odazovite se na Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva jer time spašavate život. Svaka smrt od raka debelog crijeva je nepotrebna i može se spriječiti.

Rak debelog crijeva najčešće iz izraslina u crijevima – polip, ranim otkrivanjem i uklanjanjem polipa može se spriječiti nastajanje raka i prije pojave prvih simptoma.

Testiranje na nevidljivu krv (okultnu)  u stolici- jednostavna je metoda kojom se mogu otkriti vrlo male količine krvi, oku nevidljive,  što može biti prvi znak raka, polipa ili neke druge bolesti debelog crijeva. Osobe koje su pozitivne na testu upućuju se na kolonoskopiju.

Kolonoskopije je pregled kojim se može pregledati cijelo debelo crijevo i u slučaju otkrivenog polipa može se u cijelosti otkloniti i poslati na patohistološku analizu.

Nazovite besplatni telefon ZZJZ Ličko senjske 0800 200 081

Čimbenici rizika

Za nastanak kolorektalnog karcinoma odgovorna je složena interakcija između nasljedne sklonosti i vanjskih čimbenika:

  • godine života tako da se 90% svih karcinoma otkrije u osoba starijih od 50 godina,
  • nasljeđe – osobna ili obiteljska anamneza kolorektalnog karcinoma i/ili polipa ili osobna anamneza upalne bolesti crijeva, prehrana bogata masnoćama s visokim sadržajem kolesterola.
  • velike količine crvenog mesa u prehrani, malo vlakana, mnogo rafiniranih ugljikohidrata, prehrana siromašna voćem i povrćem,
  • prekomjerna tjelesna težina i debljina, šećerna bolest, opstipacija, pušenje, konzumiranje alkohola i tjelesna neaktivnost.


Povratak na novosti
Skip to content