ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Mobilni mamograf Otočac i obilježavanje Dana narcisa 2022. godine

Objavljeno, 30.3.2022.

Mobilni mamograf Otočac i obilježavanje Dana narcisa 2022. godine

Prve subote proljeća tradicionalno se obilježava Dan narcisa, spoj humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje, koji je pokrenula Hrvatska liga protiv raka. Cilj ove akcije je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog otkrivanja raka dojke i, posljedično, smanjenja smrtnosti.

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je ove godine u suradnji sa Domom zdravlja Otočac i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb i potporom Grada Otočca, dana 22. i 23. ožujka  ( utorak i srijeda) 2022. godine,  te 29. i 30. ožujka ( utorak i srijeda ) organizirao preglede na mobilnom mamografu u Otočcu u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u kojem je svim ženama u dobi od 50 do 69 godine omogućeno da svake dvije godine obave mamografsko snimanje dojki. Planirano je oko 160 pregleda.

Na području Ličko-senjske županije postoji samo jedan digitalni mobilni mamograf koji ispunjava zahtjeve NPP i nalazi se u Općoj bolnici Gospić što većini žena predstavlja putni i financijski problem.

Kako bi povećali dostupnost preventivnog pregleda za rano otkrivanja raka dojke, u provođenju NPP-a, ove godine se uključio i Grad Otočac koji je financirao dolazak pokretnog mamografa iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Zagreb u Otočac, dok troškove snimanja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Budući da rano otkrivanje raka povećava vjerojatnost uspješnog liječenja i tako doprinosi smanjenju smrtnosti, ovom se prigodom građane dodatno educiralo o važnosti odaziva u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006. godine. U sklopu programa sve žene u dobi od 50 do 69 godina primaju poziv za mamografski pregled svake dvije godine te se pokazalo da je rak dojke otkriven u ranijem stadiju u većem postotku kod onih žena koje su se odazivale mamografskim pregledima u sklopu nacionalnog programa, nego kod žena koje se nisu odazvale na poziv u program. Odaziv u nacionalni program kreće se oko 60 % te se godišnje u okviru programa na mamografski pregled pozove oko 150 000 žena, a do sada je otkriveno više od 7000 novih karcinoma dojke.

Ciljevi programa su sljedeći:

  • smanjiti mortalitet od raka dojke, 
  • otkriti u većem postotku rak dojke u početnom stadiju u odnosu na uznapredovale stadije bolesti, te time smanjiti troškove liječenja i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog i završnog crijeva (u daljem tekstu rak debelog crijeva) jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Velika je važnost, no još uvijek nedovoljno prepoznata, otkrivanje osoba s povišenim rizikom za one bolesti ili stanja koja su povezana s češćom pojavom raka debelog crijeva. Kao i u nekim zapadnoeuropskim zemljama, organizirani Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je namijenjen osobama od 50 do navršene 74 godine. Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici svake dvije godine.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem (ili sprječavanjem) bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje odnosno doživljavanje očekivane dobi.

Prilikom mamografskog snimanja ženama su bili ponuđeni i testovi za okultno ( skriveno ) krvarenje, te se i na taj način pridonosi preventivi i slici vlastitoga zdravlja.

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije

javno.zdravstvo@zzjzlsz.hr

053/575593

0800 200081Povratak na novosti
Skip to content