ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

NPP ranog otkrivanja raka dojki – početak sedmog ciklusa

Objavljeno, 19.4.2021.

NPP ranog otkrivanja raka dojki –     početak sedmog ciklusa

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je u ožujku 2021. godine započeo s provođenjem sedmog ciklusa NPP ranog otkrivanja raka dojke za žene u dobi od 50 do 69 godina.

Ličko-senjska županija trenutačno ima samo jedan digitalni mobilni mamograf koji ispunjava zahtjeve NPP i nalazi se u Općoj bolnici Gospić. Samim time, sve žene uključene u program pozivaju se na pregled u Gospić, a što većini predstavlja putni i financijski problem.

Kako bi u novom ciklusu povećali dostupnost navedene usluge, u provođenje su se uključile općine Brinje, Udbina i Donji Lapac, koje su za svoje sugrađanke financirale dolazak pokretnog mamografa iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Zagreb.  Riječ je o ženama od 50 do 69 godina, a u novi ciklus ušla su i 2 nova godišta, 1970 i 1971.

Unatoč vrlo lošim vremenskim i epidemiološkim uvjetima odazvao se zadovoljavajući broj žena,  Brinje 25%, Donji Lapac 47% i Udbina 43%.

Zahvaljujemo se svim uključenima na podršci u provođenju ove akcije, te se nadamo nastavku dobre suradnje i zajedničkom rad na provođenju ovog programa i podizanju svijesti žena o važnosti odaziva na sve Nacionalne preventivne preglede.

Za sve informacije vezane uz NPP stojimo na raspolaganju na broju 0800 200 081 ili 053/575593.

Ovim putem još jednom pozivamo sve žene uključene u Program da se unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji odazovu preventivnim pregledima.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Kada treba napraviti mamografiju?

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.

Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografija ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.

Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporuča se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.Povratak na novosti
Skip to content