ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Obilježavamo Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima

Objavljeno, 17.2.2021.

Obilježavamo Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima

Pušenje duhana jedan je od vodećih uzroka smrti koji se može spriječiti. Ono je, na žalost, još uvijek društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću kao ona o drogama ili alkoholu. U Hrvatskoj svaka treća osoba puši, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh, a svaki drugi hrvatski pušač popuši prosječno 15 do 24 cigarete dnevno. Obilježavanjem Hrvatskog dana bez duhanskog dima se želi posebno potaknuti pušače na promišljanje i donošenje jedne od najvažnijih odluka u brizi za vlastito zdravlje – prestanak pušenja.


Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima obilježava se prvog dana Korizme, jer je to specifično razdoblje u godini kada većina razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. U cilju poticanja pušača na prestanak pušenja, a prema modelu koji se provodi i u drugim zemljama, nastoji ih se potaknuti da ne zapale cigaretu 24 sata i uvjere se izravno da to mogu i da se ohrabre nastaviti s apstinencijom.

Većina pušača željela bi prestati, ali puši redovito zbog ovisnosti i ne zna kako prestati. Ovaj dan je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, o tome koliko pušenjem štete svom zdravlju, zdravlju svojih ukućana i kako time utječu na okoliš, ali i da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta i zauvijek ostanu nepušači. Koliko će osoba biti uspješna u prestanku pušenja ovisi o motivaciji, o stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o potpori okoline tijekom odvikavanja od pušenja.
Duhanski dim sadrži preko 4.000 različitih kemijskih sastojaka, a najpoznatiji je nikotin koji stvara ovisnost. Osim toga sadrži brojne sastojke karcinogenog djelovanja, kao i različite iritanse.

Od 1000 odraslih muških pušača jedan umire u nasilnim obračunima, šest u prometnim nesrećama, a 250 ubija duhan kroz razne patološke pojave.

Od bolesti vezanih uz pušenje, procjenjuje se da u Hrvatskoj godišnje umire preko devet tisuća ljudi ili gotovo svaki peti umrli.

Oko 95% umrlih od raka pluća su pušači.

Od posljedica uporabe duhana svakih 6 sekundi u svijetu umre jedna osoba!

Dokazano je da jedna cigareta skraćuje život osam minuta pa po tome možemo izračunati:

osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno dan je kraći za dva sata i 40 minuta, a godina 40 dana.

Osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno, čija je cijena 26 – 30 kn, godišnje popuši od 9.490,00 do 10.950,00 kn.

Duhanski dim štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i prisilno udišu duhanski dim, odnosno izloženi su tzv. pasivnom pušenju.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno naglašava zabrinutost u odnosu na pušenje i druge oblike upotrebe duhana u dječjoj dobi i adolescenciji, posebno u odnosu na pušenje duhana u sve mlađoj dobi. Pušenje najčešće započinje u ranoj adolescenciji, a što ono ranije započne to su veći izgledi za intenzivnije i dulje pušenje u odrasloj dobi. Mladi nerijetko postanu ovisni već i prije punoljetnosti.

Tri minute traje jaka želja za cigaretom, nikada dulje, a možete je suzbiti na razne načine: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku.

Medicinska istraživanja pokazuju da vam se nakon što prestanete pušiti:

  • za 12 tjedana poboljšava cirkulacija krvi, lakše hoda i diše, smiruje kašalj i otežano disanje te se poboljšava funkcija pluća,
  • za 1 godinu rizik od srčanog udara smanjuje se za tri puta
  • za 5 godina rizik je jednak onome kao u nepušača
  • za 10 godina rizik za pojavu raka pluća postaje dvostruko manji nego kod pušača.U izravnoj vezi s pušenjem je rak bronha i pluća. Godišnje se u Hrvatskoj otkrije nešto više od 3.000 novih slučajeva raka pluća, a nažalost umre gotovo isto toliko. Razlog leži u tome što se rak bronha i pluća otkrije prekasno. Stoga se od lani u Hrvatskoj počeo provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. Ciljna populacija su sve osobe od 50 do 75 godina koje puše ili su prestale pušiti unutar 15 godina. Te osobe mogu se javiti svom liječniku obiteljske medicine kako bi bile upućene na snimanje pluća CT (kompjuteriziranom tomografijom niske doze zračenja). U okviru tog programa vaš liječnik može vam ponuditi da se uključite u besplatnu Školu nepušenja.

Neke procjene govore da svake godine polovica pušača pokuša prestati, ali većina onih koji prestanu ponovno počnu pušiti unutar jedne godine, jer ne znaju kako ostati nepušač. Možete pokušati sami, ali ako ne ide možete potražiti pomoć stručnjaka. U svim službama za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja županijskih zavoda za javno zdravstvo provodi se program Škole nepušenja. On se temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Zainteresirani za Trening prestanka pušenja u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije mogu se javiti pozivom na broj telefona 091/6041315 ili putem e-maila psiholog.zavod@gmail.com .

Povratak na novosti
Skip to content