ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2022. „Naš planet, naše zdravlje“:

Objavljeno, 7.4.2022.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 2022. „Naš planet, naše zdravlje“:

Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, duševnog i emocionalnog blagostanja, a ne samo odsutnosti bolesti ili iznemoglosti

7. travnja 1948. osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) te se od tada svake godine tog datuma obilježava Svjetski dan zdravlja s ciljem stavljanja naglaska na određenu zdravstvenu temu. Građanima se podiže svijest o postupcima koje svaki pojedinac i društvo mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima. Svaki čovjek svjesno ili nesvjesno sudjeluje u zagađenju okoline, ali je svojim stavom i ponašanjem može i zaštititi.

Porast kroničnih nezaraznih bolesti usko su povezane sa globalnim onečišćenjem našeg planeta. Onečišćenje zraka i vode jedni su od najvećih problema današnjice.

Kronične nezarazne bolesti obilježavaju dugotrajni tijek, često su doživotne, mogu smanjiti kvalitetu života, dovesti do invalidnosti i prijevremene smrtnosti što značajno opterećuju zdravstveni sustav.

Pandemija COVID-19 ukazala je na manjkavosti u svim područjima društva te naglasila potrebu za stvaranjem pravednih zdravstvenih sustava dostupnima svima – kako današnjim, tako i budućim generacijama. Trenutni sustav ekonomije pridonosi nepravednoj podjeli prihoda, povećanju moći i bogatstva pojedinaca, dok i dalje velik dio Zemljinog stanovništva živi u siromaštvu i bez osiguranih osnovnih uvjeta za život. Cilj je stvoriti društvo koje će zagovarati jednakost, ekološku održivost i dobrobit svjetske populacije.

Tim povodom, a u svrhu podizanja svijesti, Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske županije u suradnji sa  učenicima 2 B osnovne škola Dr. Jure Turića organizirao je edukativno predavanje od higijeni i zaštiti okoliša, osobnoj higijeni i zdravim životnim navikama.

Učenici  svojim osobnim primjerom dobre prakse pridonose zaštiti i očuvanju prirode, a i vlastitoga zdravlja, te aktivno sudjeluju u modifikaciji navika i ponašanju odraslih.

(razvrstavanjem otpada, reciklaža  raznih materijala, kompostiranje, ekološki vrt )

https://os-gospic.hr/zadruga-vodarica-marta

Indijanska poslovica kaže: “Prirodu nismo naslijedili od pradjedova, već smo je posudili od unuka.”Povratak na novosti
Skip to content