ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Obilježen Svjetski dan srca

Objavljeno, 30.9.2022.

Obilježen Svjetski dan srca

Ovogodišnji Svjetski dan srca obilježava se 29.rujna 2022.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) još uvijek su vodeći javnozdravstveni problem i u svijetu i u Hrvatskoj. Odnose najviše života – čak 18,6 milijuna godišnje!

Povodom tog Dana „ Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske u suradnji s ljekarnom Pablo i  srednjom Medicinskim školom Gospić organizirana je  javnozdravstvena akcija u ljekarni Pablo, na adresi Dr. Ante Starčevića 16 u vremenu od 17 – 19 h.

Svim posjetiteljima mjerio se krvni tlak i tjelesna težina te su dobili stručni savjet od dr. interniste, a poneki i preporuke za daljnju obradu kod liječnika specijalista.

Također su se posjetiteljima dijelili i promotivni materijali o pravilnom mjerenju krvnog tlaka, te preporukom koliko i kako pravilno hodati kako bi se izbjegle uobičajene pogreške pri hodanju te na taj način postigli povoljne učinke na zdravlje srca i krvnih žila.

Male promjene u životnim navikama, kao što su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i prestanak pušenja  mogu dovesti do poboljšanja zdravllja srca.

U Hrvatskoj 2021. godine umrlo je 22.958 osoba od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 36,6 posto od ukupno umrlih. Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 12,4 posto (7.773) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 8 posto (5.011) u ukupnom mortalitetu.

U Hrvatskoj svakog sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, dakle 24 osobe u jednom danu. Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10!Povratak na novosti
Skip to content