ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

POTRES – psihološka prva pomoć

Objavljeno, 30.12.2020.

POTRES – psihološka prva pomoć

Donosimo smjernice koje su objavile kolege iz Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije. Hvala!

Svi smo u šoku, nije bilo nimalo ugodno.

Nakon što osigurate fizičku sigurnost sebe i onih oko vas, pokušajte se umiriti disanjem.

a) Dišite nekoliko puta samo u trbuh, tako da čim manje dišete u grudni koš. Možete zamisliti da vam je oko trbuha i donjeg dijela leđa omotana čvrsta folija koju želite disanjem proširiti – samo pazite da dah ne ide u gornji dio grudi. Izdah neka bude spor i dugačak (dvostruko duži od udaha) i bez forsiranja. Nakon 4-5 takvih udaha, pustite da tijelo nekoliko puta prirodno diše. Ponovite cijeli ciklus 5 puta. Moguće je da ćete nakon par ciklusa spontano početi zijevati – to je dobar znak.

b) Tzv. box breathing u kojem duboki udah u trbuh, izdah te pauze između njih traju po 4 sekunde. Dakle, 4 sekunde dubokog udaha, 4 sekunde pauze, 4 sekunde izdaha, 4 sekunde pauze pa ponoviti.

Pokrenite tijelo bilo kakvom tjelesnom aktivnošću koju volite, čim jednostavnijom i tjelesnijom: ples, dinamičnija joga, vježbanje, ili čak boksanje jastuka. Ako vam se pri tome pojave emocije, pustite da se isplačete, ispsujete, viknete (u jastuk ako vam uvjeti ne dozvoljavaju slobodno puštanje glasa)… Nemojte potiskivati ekspresiju osjećaja.

Još nekoliko savjeta:
1. Ograničite izloženost vijestima i pobrinite se da vijesti dolaze iz provjerenih izvora. Odolite potrebi da čitate, gledate i prepričavate (ili slušate) grozne priče i scenarije – izloženost tome neće donijeti ništa dobro za vašu psihu. Izbjegavajte npr. FB grupe u kojima se panično analizira svaki manji potres.

2. Ako dijelite životni prostor s djecom, nemojte pred njima pričati o vlastitim strahovima i brigama, umirite ih, čim jednostavnije im objasnite što se događa.

3. Nemojte se okrivljavati zbog osjećaja koje imate i prihvatite osjećaje koji prolaze kroz vas: i strah, i bespomoćnost, i tugu, i ljutnju, i napade smijeha, crnog humora, pesimizma i nade… OK je da osjećate. OK je da vam treba vremena da probavite sve što vam se događa i da u tome imate vlastiti tempo.

4. Obnovite ili stvorite ugodne i umirujuće rutine, posebno prije spavanja. Popijte šalicu toplog čaja, meditirajte, čitajte. Povratak na novosti
Skip to content