ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Preporuka: „KAKO SAČUVATI SEBE DOK POMAŽEMO DRUGIMA?“ – cjelovita snimka webinara za medicinare

Objavljeno, 23.12.2020.

Preporuka: „KAKO SAČUVATI SEBE DOK POMAŽEMO DRUGIMA?“ – cjelovita snimka webinara za medicinare

Hrvatsko psihološko društvo i Zagrebačko psihološko društvo omogućili su pristup snimci webinara „Kako sačuvati sebe dok pomažemo drugima?“ koji je nedavno održan za medicinske radnike. Zahvaljujemo kolegama na spremnosti da podijele ovaj vrijedni resurs, uvrštavamo ga i u ovu zbirku informacija i praktičnih smjernica za medicinare i ostale pomagače, a njihovu poruku prenosimo u cijelosti:

„Potaknuti kontinuiranim velikim brojem dnevno zaraženih Sars-CoV-2 virusom, kao i sve većim brojem hospitaliziranih i preminulih osoba svjesni smo povećanih rizika za mentalno zdravlje pomagača koje ova situacija predstavlja. Pružanje stručne pomoći bolesnim i traumatiziranim ljudima nužno podrazumijeva neposredan i osobni kontakt. Taj kontakt ne nosi samo rizik zaraze, već i svakodnevnu izloženost tuđoj patnji, velikom broju nesretnih i tužnih priča, kao i povećanom osjećaju odgovornosti za ishode stručnih intervencija. Radeći s traumatiziranim ljudima pomagači su suočeni s razarajućim iskustvima i osjećajem bespomoćnosti svojih pacijenata i klijenata, ali i vlastitog jer se nerijetko nalaze u raskoraku između očekivanja i stvarnih mogućnosti pomaganja. Istraživanja nas uče kako ove okolnosti nerijetko dovode do sekundarne traumatizacije pomagača, u ovom slučaju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te ostalog medicinskog osoblja. Sekundarnu traumatizaciju možemo prepoznati kao simptome traumatizacije prisutne u osobe koja nije izložena traumatskom događaju, no u kontinuiranom je kontaktu s onima koji jesu i ona utječe na naše profesionalne uloge, ali i na nas na osobnoj razini. Sekundarna traumatizacija očituje se kroz promjene na emocionalnom planu poput osjećaja straha, tuge, krivnje, ljutnje i tjeskobe, zamora suosjećanja, rastresenosti, promjene naših osobnih uvjerenja i vrijednosnog sustava, do raznih promjena u ponašanju, odnosima i komunikaciji s drugima. Iako znamo da su ove reakcije normalne i uobičajene reakcije na neke nenormalne okolnosti, kada smo sami preplavljeni profesionalnim stresom i teškim pričama ljudi koje profesionalno svakodnevno susrećemo, teško se nosimo s njima i naša kvaliteta života je ozbiljnije ugrožena. Kao psiholozi ne možemo znati kako je u koži liječnika, medicinskih sestara i tehničara, kao i drugog medicinskog osoblja u ovom trenutku. No ono što možemo jest prenijeti znanja koja imamo o tome kako prepoznati i kako se nositi sa svime onime što u ovom času uloga i život medicinara u Hrvatskoj nosi.“  (Youtube uvod by zgpd.hr, pristupljeno: 22. 12. 2020. g.)

Tekst na ovu temu napisale su psihologinje Ivana Ćosić Pregrad i Sena Puhovski i dostupan je na stranici Zagrebačkog psihološkog društva: https://zgpd.hr/2020/12/22/kako-cuvati-sebe-dok-pomazemo-drugima/ .

K. M. (23. 12. 2020.)Povratak na novosti
Skip to content