ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

PREVIŠE MI JE! KAKO SE NOSITI S EMOCIONALNOM PREOPTEREĆENOŠĆU?

Objavljeno, 10.12.2020.

PREVIŠE MI JE! KAKO SE NOSITI S EMOCIONALNOM PREOPTEREĆENOŠĆU?

Kad pogledamo što se sve trenutno događa oko nas, vrlo je lako biti preplavljen osjećajima. Ovo naročito vrijedi za sve ljude koji rade u zdravstvenom sustavu, a poglavito za one koji izravno skrbe o osobama oboljelima od COVID-19 bolesti.

I bez uvida u rezultate istraživanja, svakodnevni javni istupi i apeli zdravstvenih radnika daju nam jasnu sliku o tome koliko su prenapregnuti i koliki je porast njihove emocionalne iscrpljenosti posljednjih mjeseci. Emocionalna preopterećenost često je rezultat različitih proturječnih osjećaja, prevelikog broja i količine osjećaja koji odjednom navale u kratko vrijeme ili situacije u kojoj nam nije moguće autonomno postupati.

Osjećaje imamo s razlogom – oni nam uvijek nešto govore, šalju nam neku poruku. Pokušamo li ih ignorirati, oni neće nestati. S vremenom ćemo ih potisnuti, ali ako čekamo predugo da se s njima suočimo, velika je vjerojatnost da ćemo u jednom trenutku postati svjesni kako su nas preplavili. Proradom tih osjećaja onako kako dolaze, ili čak i ako to počnete tek sada, možete zadržati svoje zdravo stanje uma i držati pod kontrolom taj osjećaj preplavljenosti.

STRES I UPRAVLJANJE OSJEĆAJIMA

Liječenje i pomaganje osobama u nevolji stresan je zadatak sam po sebi. U kriznim situacijama intenzitet tog stresa se višestruko povećava. Opće je poznato da stres otežava regulaciju emocija. Možemo si pomoći tako da naučimo nekoliko tehnika za redukciju stresa i uvedemo ih u svoju dnevnu ili tjednu rutinu. Time ćemo povećati vjerojatnost da budemo u stanju umiriti svoje misli i bolje prepoznati što se oko nas još događa, a doprinosi tome da budemo preplavljeni osjećajima.

Prevladavanje emocionalne iscrpljenosti je to teže što nismo sasvim u stanju otkriti što je to što točno osjećamo. Što si precizniji, to je bolje. U prilogu ovog listića nalazi se popis osjećaja i može ti pomoći u otkrivanju ključnih emocija koje osjećaš. Možda ćeš htjeti napraviti vlastiti odabir onih koje su najbliže tvojem trenutnom iskustvu. Kad ti postane jasnije što osjećaš, lakše ćeš moći otkriti zašto se baš tako osjećaš, a onda i pronaći sebi najprihvatljiviji način kako se s njima nositi.

Zapisivanje svojih osjećaja i misli je izvrstan alat za održavanje mentalnog zdravlja općenito, a naročito može biti učinkovito kad se nađeš u situaciji da se boriš jasno misliti, a ne ide. Često je najteži dio već samo započeti s time.  Zato jednostavno samo zapiši prvu stvar koja ti je pala na pamet. Primjerice, možeš početi tako što ćeš napisati „Današnji dan je bio ____________“ ili „Upravo sada osjećam _________________“. Kad staviš te prve riječi na papir, stvari dalje idu puno lakše. Kad na papiru uhvatiš svoj tijek svijesti, bit ćeš u stanju lakše uočiti neke moguće obrasce koji se nalaze u njihovoj podlozi ili pak osvijestiti neke stvari za koje si mislio da te uopće ne diraju. 

Koliko god preplavljujuće i jake naše misli i osjećaji mogu biti, oni nas ne mogu povrijediti. Kad primijetiš da te počinju uvlačiti u začarani krug, zastani na trenutak i poveži se sa stvarnošću u trenutku sada i ovdje. Takozvane tehnike uzemljivanja pomažu nam da se odvojimo od stresa. Fokusiranjem na ono što je sada i ovdje, možeš se odmaknuti od svega onoga što te preplavljuje. To možeš učiniti tako što ćeš se protegnuti, duboko disati (pokušaj s 4×4 disanjem: udiši 4 sekunde, zadrži zrak 4 sekunde, izdiši 4 sekunde, zastani 4 sekunde pa onda sve ispočetka) ili si poslušaj neku vježbu meditacije koju si unaprijed možeš snimiti i imati je pri ruci na svom mobitelu.

Kad se osjećamo preplavljeno našim neugodnim osjećajima je puno lakše preuzeti dominaciju nad onim ugodnima. Sve do točke da uopće nismo u stanju primijetiti te ugodne osjećaje. Razmisli što je to što te usrećuje, opušta ili nadahnjuje i dozvoli si da te stvari i radiš. Ako treba, upiši ih i u svoj rokovnik.  Sjeti se da postoje i još neke stvari brige o sebi, koje nisu toliko zabavne, ali su itekako potrebne i učinkovite – postavljati jasne granice, učiti kako gledati na stvari iz drugog kuta (restrukturirati misli), napraviti plan kako se „oprati“ od stresa nakon naročito intenzivnog dana.

Nekada tehnike samopomoći nisu dovoljne. Korisno je potražiti nekoga za razgovor i procijeniti izmiču li pomalo stvari kontroli, radi li se i o nečemu što je više od privremene preplavljenosti. Različite emocionalne teškoće nisu rijetkost i mogu se relativno lako tretirati uz pravu podršku. Potražiti tu podršku može ti pomoći da se lakše nosiš sa zahtjevnim i prejakim situacijama u kojima se nađeš u ovim teškim vremenima.

Prilagođeno prema: mhanational.orgPovratak na novosti
Skip to content