ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
 • (t:) 053/574-452
  (f:) 053/574-453
 • Radno vrijeme
  7-15 sati

Promocijom audio spota za roditelje Ličko-senjske županije obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama

Objavljeno, 28.6.2018.

Promocijom audio spota za roditelje Ličko-senjske županije obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama

Promocijom audio spota za roditelje Ličko-senjske županije obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama

 

Na Međunarodni dan borbe protiv zlouoporabe droga i nezakonite trgovine drogama, a u  okviru projekta „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI…“ izrađen je i javnosti predstavljen audio spot „Roditelji, znate li gdje su sada i što rade vaša djeca?“. Kratkom, glasnom i dinamičnom porukom u formi pitanja nastoji se kod roditelja izazvati efekt takozvanog orijentacijskog refleksa tj. pobuditi njihovu pažnju, jačati svijest o važnosti bitnog elementa brige i zaštite za svoju djecu – roditeljski nadzor te ih ohrabriti ih na prakticiranje istog. Spot je promoviran u prigodnoj emisiji Radio Senja kada je ujedno javnosti i pružena informacija o samom projektu, o značaju Dana borbe protiv zlouporabe droga, a predstavljene su i osnovne informacije o opasnostima koje nose nove droge.

Svake godine se 26. lipnja obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama i to počevši od 1987. godine, kada ga je Glavna skupština UN-a proglasila i to kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje svih dionika u svrhu postizanja međunarodnog društva bez droga . Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije pridružuje se tradicionalno obilježavanju ovog dana javnim istupima kojima je cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i to putem informiranja o stanju ovog problema na nacionalnoj i lokalnoj razini te ih motivirati da se osobno angažiraju i suprotstave ovoj ozbiljnoj prijetnji. Ove godine naglasak je stavljen na opasnosti novih droga ili novih psihoaktivnih supstanci (NPS).

Istraživanja pokazuju da smo prema konzumiranju droga u samom vrhu europskih zemalja. O tome govore i rezultati drugog istraživanja o uporabi sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske koje je tijekom 2015. godine proveo Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i koji pokazuju da je u odnosu na 2011. došlo do značajnog povećanja broja konzumenata kanabisa, te je Hrvatska prema konzumiranju kanabisa na trećem mjestu u Europi. U posljednjem, šestom valu, Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima – ESPAD 2015 (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), pokazalo se da se hrvatska mladež u nekim elementima konzumiranja ilegalnih droga nalazi iznad europskog prosjeka! Taj prosjek na europskoj razini općenito za konzumaciju ilegalnih droga u životu iznosi 18%, dok 22% hrvatskih učenika i učenica navodi da je barem jednom u životu probalo drogu. Uporaba novih psihoaktivnih droga postavlja novi izazov pred sve uključene u prevenciju ovisnosti kod mladih, jer prema posljednjim ESPAD-ovim nalazima učenici prosječno češće koriste nove psihoaktivne droge u odnosu na amfetamine, ecstasy, kokain ili LSD. Dodatni alarm kod nas je i podatak da su učenici u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka (4%) kad je u pitanju uzimanje novih psihoaktivnih droga – jer njih 7% navodi da je u životu probalo nove psihoaktivne droge. U posljednjih 12 mjeseci je nove psihoaktivne droge uzelo 6% učenika (6% mladića i 5% djevojaka). Najviše se konzumira sintetski kanabinoid uličnog imena Galaxy, koji može izazvati halucinacije, paranoje, depresiju i anksioznost.

Inače, temeljni cilj istraživanja ESPAD je prikupljanje standardiziranih, međunarodno usporedivih podataka o pušenju duhana, pijenju alkohola i uporabi psihoaktivnih droga među 15-16 godišnjacima u europskim zemljama, kao i sagledavanje čimbenika koji utječu na ta ponašanja. Tako dobiveni rezultati se mogu provjeriti ponovljenim istraživanjem istom metodologijom i na jednako odabranoj populaciji. Izvještaj ESPAD 2015. po prvi puta donosi rezultate o iskustvima eksperimentiranja, uporabi i percepciji mladih, povezanih i novim psihoaktivnim drogama, neumjerenom uporabom interneta te internetskim igranjem igrica i klađenjem.

“SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI… “ kao razvoj modela osnaživanja kapaciteta lokalne zajednice za prepoznavanje i prevenciju rizičnih ponašanja mladih i zlouporabu sredstava ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji

Od rujna 2017. godine Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, tj. Odsjek za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja u partnerstvu s Udrugom za pomoć ovisnicima „Vida“ Rijeka i Klubom liječenih alkoholičara Otočac provodi projekt „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI…“, čija je svrha poboljšanje zaštite zdravlja djece i mladih kroz osnaživanje njihovog okruženja informiranjem, edukacijom i osposobljavanjem, savjetovanjem i poticanjem na primjenu novostečenih znanja.

Projekt je zamišljen kao skup modularno koncipiranih aktivnosti kojima se želi adresirati što širi spektar okolnosti i rizičnih faktora koji doprinose razvoju ili održavanju ovisničkih ponašanja kod djece i mladih te povećavaju rizik za njihovo zdravlje. Jedan od njegovih ciljeva je i edukacija i osnaživanje najvažnijih dionika iz okruženja mladih (nastavnika, roditelja, stručnih suradnika) za preventivno djelovanje i ranu intervenciju s djecom i mladima koji manifestiraju rizična ponašanja. Naime, da bi djeci i mladima značajni odrasli (a to su roditelji, nastavnici, treneri, odgajatelji) mogli prihvatiti i implementirati novu paradigmu prema kojoj učinkovitu prevenciju provode osobe iz okruženja djeteta sustavno kroz različite sadržaje, važno je prije svega posvjestiti im tu ulogu i pomoći im informacijama i edukacijama da ju mogu obnašati. Otvaranjem i širenjem suradnje Zavoda s predstavnicima civilnog sektora jačaju se kapaciteti lokalne zajednice za efikasnije preventivno djelovanje te stvaraju temelji za daljnji razvoj i nadogradnju projektnih aktivnosti za zaštitu i promicanje zdravlja djece i mladih Ličko-senjske županije. „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI…“  je projekt vrijedan 140.000 kuna i financira ga Ministarstvo zdravstva RH.

Audio spot „Roditelji, znate li gdje su sada i što rade vaša djeca?“ zamišljen je kao kratka, glasna i dinamična poruka oblikovana u pitanje. Njime se želi kod slušača, prvenstveno roditelja (ali i drugih osoba koje skrbe o djeci i mladima) izazvati takozvani orijentacijski refleks. Inače, orijentacijski refleks je pojam kojim psiholozi nazivaju prirodnu reakciju na nove podražaje koja pospješuje obradu podražaja. To se ponašanje javlja u situacijama izlaganja nekom novom ili intenzivnom podražaju pri čemu se tijelo umiri, prestaje naša aktivnost na onome što smo dotad radili pa svoju pažnju refokusiramo na novi podražaj. U ovom slučaju to je poruka o važnosti bitnog elementa brige za svoju djecu i njihove zaštite – roditeljskog nadzora. K tome se roditelje želi potaknuti ili ohrabriti i na prakticiranje istog, osobito u vrijeme ljetnih školskih praznika, kada je djeci na raspolaganju više slobodnog vremena. Spot je promoviran u prigodnoj emisiji Radio Senja na sam Dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama, a „vrtit“ će se i u eteru ostalih radio postaja u Ličko-senjskoj županiji tijekom ljeta 2018. godine.

 

OPASNOSTI NOVIH DROGA

Saznajte činjenice o novim drogama kako biste imali dovoljno informacija za razgovor s djetetom i prepoznavanje problema!

Obzirom na nove trendove koji su vidljivi iz rezultata prethodno navedenih istraživanja, sve je više naglašena potreba da se javnost, a naročito roditelje i ostale koji neposredno skrbe o mladima, upozori na rastuću pojavnost i laku dostupnost novih droga te rizike koji se povezuju s njihovim konzumiranjem.

Nove droge ili nove psihoaktivne supstance (NPS) su kemijski spojevi koji imitiraju učinke klasičnih droga (na primjer kanabisa, amfetamina i drugih), ali zbog različitih kemijskih struktura dio njih ne podliježe zakonskoj kontroli. Podaci o njihovom djelovanju najčešće dolaze iz zdravstvenog sustava koji bilježi netipične oblike trovanja te prateće negativne posljedice (poput npr. psihoza). Raste zabrinutost i zbog toga što se već nekoliko godina za redom bilježi porast broja smrtnih slučajeva od predoziranja.

Mogu se pronaći u obliku tableta, praha, biljnih mješavina, kapsula, tekućina, markica, smola, kapljica i sprejeva za nos ili ulja. Na Internetu i u smartshopovima se prodaju kao proizvodi u obliku biljnih preparata, raznih smola, tableta, praha, osvježivača prostora, soli za kupanje. Uz to često sadrže napomenu kako nisu za ljudsku konzumaciju te oznaku 18+. Takvi proizvodi su dostupni u marketinški privlačnim pakiranjima te imaju različite nazive kao što su Galaxy, Rainbow, Atomix, Sharp, Blow, Leaf, Zombi. Važno je znati da proizvodi istog marketinškog imena sadrže različite psihoaktivne tvari koje izazivaju slabije  ili jače učinke. U Europi postoji više od 600 internetskih stranica koje se bave prodajom tzv. novih droga. Danas se velik dio novih psihoaktivnih tvari nalazi pod zakonskom kontrolom (više od 650). Međutim, kontinuirano se sintentiziraju novi spojevi koji imaju slična svojstva kontroliranim tvarima no zbog drugačije kemijske strukture ipak ne podliježu zakonskim mjerama. S obzirom da je tržište novih droga izuzetno dinamično, novi spojevi se pojavljuju gotovo na tjednoj osnovi.

Konzumacija novih droga je vrlo učestala među djecom i mladima!

ŠTETNE POSLJEDICE I ZNACI TROVANJA

Konzumacija novih droga uzrokuje štetne zdravstvene posljedice cijelog ljudskog organizma, a posebno središnjeg živčanog sustava (mozga), krvožilnog sustava, srca i dišnog sustava. Obzirom da nove droge često imaju višestruko jači učinak od poznatih psihoaktivnih tvari kod njihovog uzimanja postoji veći rizik od trovanja i smrtnog ishoda. Novije generacije psihoaktivnih supstanci sve su toksičnije! Zbog oštećenja mozga, psihijatri ističu kako su ovakve nove droge znatno opasnije nego one prijašnje, ali i znatno lakše dovode do trajno poremećenog stanja mozga.

 

Neki od simptoma trovanja novim drogama uključuju:

 • crvenilo očiju,
 • pospanost,
 • ošamućenost,
 • vrtoglavicu
 • ubrzan rad srca,
 • zujanje u ušima,
 • glavobolju,
 • nemogućnost komunikacije i uspostavljanja kontakta,
 • nesuvislost,
 • neprimjerene emocionalne reakcije, anksioznost ,nemir, strahove,
 • neurološke simptome (na primjer trzaji oka, glavobolja, vrtoglavica),
 • otežano disanje,
 • bol u mišićima,
 • mučninu,
 • povraćanje,
 • depresiju.

 

Simptomi trovanja mogu se pojaviti odmah nakon konzumacije droge ili nekoliko sati nakon konzumacije.

 

UKOLIKO STE KOD VAŠEG DJETETA PRIMIJETILI NEKE OD NAVEDENIH SIMPTOMA TROVANJA ODMAH POTRAŽITE HITNU MEDICINSKU POMOĆ!

 

Obratite pozornost i na

 

PROMJENE U PONAŠANJU

(nagle i neuobičajene za vaše dijete):

TJELESNE ZNAKOVE:
 • emocionalna razdražljivost,
 • učestala i bezrazložna ljutnja, nasilničko ponašanje
 • izražena sklonost laganju, varanju i krađi
 • tajnovitost (skrivanje mobitela, gašenje računala pri Vašem ulasku u sobu)
 • napuštanje starih prijatelja i/ili izbjegavanje pričanja o novima,
 • nedostatak energije i samodiscipline
 • nizak stupanj samopouzdanja,
 • povučenost izbjegavanje razgovora o drogama, provođenju slobodnog vremena
 • smanjenja motivacija, pad zanimanja za prijašnje aktivnosti i hobijem
 • opadanje školskog uspjeha,
 • česti neopravdani izostanci
 • teškoće u koncentraciji i pamćenju
 • umor ili hiperaktivnost,
 • ubrzano lupanje srca,
 • pritisak i bol u prsima,
 • crvenilo očiju,
 • izrazito proširene ili izrazito sužene zjenice,
 • slaba koordinacija pokreta,
 • nejasan govor,
 • poremećaj ritma spavanja i hranjenja,
 • gubitak tjelesne težine,
 • zapuštanje osobne higijene

 

ZNACI UPOZORENJA MOGU BITI I:

 • POVEĆANJE TROŠKOVA (POTREBA ZA POVEĆANJEM DŽEPARCA)
 • POSJEDOVANJE LULE, CIGARETNOG PAPIRA, AMPULA, MALIH BOČICA, ŠPRICI, POVEĆANOG BROJA TABLETA, OSUŠENE BILJNE MJEŠAVINE, PRAHA, KAPSULA, SJEMENKI, „OSVJEŽIVAČA PROSTORA“, „SOLI ZA KUPANJE“ I SLIČNO
 • IZGOVORI: „PROBAO SAM SAMO JEDNOM“; „TO NIJE MOJE“; „TO SAMO ČUVAM PRIJATELJU“; „ALI TO SAM KUPIO NA KIOSKU, DOBIO SAM I RAČUN“
 • INTERNETSKE AKTIVNOSTI (UKLJUČUJUĆI I RAZLIČITE DRUŠTVENE MREŽE)
 • UPORABU VIŠE VRSTA DROGA (LEGALNIH I ILEGALNIH UKLJUČUJUĆI I ALKOHOL)

 

Ukoliko sumnjate da vaše dijete konzumira nove psihoaktivne tvari, obratite se za savjet i pomoć stručnim službama:

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

ODSJEK ZA PREVENCIJU OVISNOSTI I ZAŠTITU MENTALNOG ZDRAVLJA

Gospić, Senjskih žrtava 2

053/574-452

091/6041315

prevencija@zzjzls.hr

 

Mobilno psihološko savjetovalište dostupno je i u drugim gradovima županije:

utorkom u Korenici, srijedom u Novalji i Senju, četvrtkom u Otočcu.

 

MEĐU NOVIM DROGAMA NAČEŠĆE SE SPOMINJU

MEFEDRIN (MJAU-MAJU ILI SPICE)

– najčešće efekti se osjete već u prvoj minuti – osjećaj velike euforije i budnosti, dolazi do nagle pojave sline i njenog nekontroliranog curenja, konzumenti mogu početi škrgutati zubima, a usne i lice poprime sivu boju

– nakon toga često izgube osjet u nogama, javlja se tahikardija i euforija, no često izaziva i halucinacije

– uz to se javljaju i gubici pamćenja, kao i problemi sa srcem uslijed kojih može nastati srčani udar, ali i paraliza te smrt!

– nakon sat vremena dolazi do “spuštanja” i depresije, a čak i tada može se javiti paranoja i halucinacije.

– budući da je njen osnovni sastojak gnojivo za biljke, do nje se lagano dolazi i na europskom tržištu košta oko 12 eura po gramu

 

ČAROBNI ZMAJ (mirišljavi štapići za osvježavanje prostora koji se puše)

– sadrže razne ekstrakte egzotičnih biljaka koje uništavaju unutarnje organe

 

KETAMIN (kao zamjena za kokain)

– izaziva poremećaj u radu srca te povećava moždani tlak

 

CLOUD NINE (polusintetička droga koja se radi od soli za kupanje)

– kod korisnika može izazvati pravo ludilo, agresiju i ponašanje slično kanibalima s potrebom za trganjem i griženjem ljudskog mesa

 

FENTANILI (Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend, Goodfella, Jackpot, Murder 8, TNT, Tango and Cash)

– posebno opasni jer su i do 60 puta jači od heroina, a često se s njim i miješaju

 

Kod AMFETAMINA je specifična agresija u ponašanju kod konzumenata

SINTETSKI KANABINOIDI (skupina sintetičkih droga koje oponašaju učinke kanabisa – ulični nazivi: CRNA MAMBA, BLOW …)

– uz efekte euforije izaziva i halucinacije, paralizu pa može dovesti i do smrti

– sintetski kanabinoidi imaju djelovanje i 800 puta jače od marihuane.

– simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, anksioznost, tahikardija i kognitivne teškoće

 Povratak na novosti
Skip to content