ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

ŠTO REĆI KAD POSUMNJATE DA VAŠE DIJETE KONZUMIRA DROGU ILI PIJE ALKOHOL?

Objavljeno, 14.12.2020.

ŠTO REĆI KAD POSUMNJATE DA VAŠE DIJETE KONZUMIRA DROGU ILI PIJE ALKOHOL?

Unatoč svim naporima da svoje dijete zaštitite od droga, moguće je da ipak posumnjate kako ta pošast nije zaobišla niti vašeg sina ili kćer – da koristi droge ili pije alkohol. Što učiniti u tom slučaju? Kome se obratiti za pomoć? Jedno je sigurno: roditelji su adolescentima najvažniji i roditeljsko mišljenje će im biti važan faktor o kojem će voditi računa kad budu suočeni s izborom piti alkohol/uzimati drogu ili ne. Dakle, ako sumnjate ili znate da vaše dijete koristi psihoaktivne tvari, odmah se aktivirajte. Što dulje čekate, to će teže biti nositi se s ovim problemom.

Većina odraslih će se složiti da eksperimentiranje s drogama može biti uvod u ozbiljne probleme. No, neki će reći „pa to je samo marihuana“, ili „to je samo alkohol“ ili „to je prolazna faza“. Ali ne više. Svijet se je promijenio, promijenila se je i situacija na području droga. Zapravo, današnja marihuana je puno jača nego ikada prije. Djeca počinju eksperimentirati s alkoholom i drogama u sve mlađoj dobi, dok se njihovi organizmi i, naročito, mozak još uvijek razvijaju i ranjiviji su na djelovanje ovih tvari. Posljedice uživanja alkohola i droga obuhvaćaju niz štetnih posljedica, uključujući lošiji uspjeh u školi, prekid prijateljstava, obiteljske probleme, tjelesne ozljede i probleme sa zakonom.

Korištenje droga i alkohola može promijeniti željeni tijek života mlade osobe. Ono će oslabiti njegove sposobnosti koncentracije i pamćenja u dobi kada je potencijal za učenje najveći, može oštetiti njegovo rasuđivanje i time ga dovesti u poziciju da donosi rizične odluke, primjerice da se upušta u prijevremene seksualne odnose ili da sjedne u vozilo s nekime tko vozi pod utjecajem droga.

„Eksperimentiranje“, čak i s marihuanom, može voditi u ovisnost. Neće svatko tko zlorabi droge postati ovisnik, ali taj put je vrlo sklizak i nemoguće je znati tko će razviti problem, a tko neće. Istraživanja pokazuju da djeca počinju koristiti droge i alkohol jer osjećaju da trebaju preuzimati rizike ili vjeruju da će se od toga bolje osjećati. Ponekad droge koriste jer si žele olakšati intenzitet stresa ili depresivnosti koju osjećaju. A ne treba zaboraviti ni na to da u nekim slučajevima postoji i genetska predispozicija za ovisnost – isto kao za bolesti srca, dijabetes, rak ili druge bolesti.

Roditelji se ponekad plaše da će razgovorom o drogi djetetu zapravo dati ideju o tome i osjećati se kao da su ga sami u to gurnuli. Možda se brinete da će vaše dijete upasti u nevolje sa zakonom i da će mu to biti prepreka da dobije stipendiju ili da se zaposli. No, dijete koje se nađe pred izborom uzeti drogu ili  ne – jednom ili više puta, nalazi se na važnom raskrižju i tu mu je potrebna vaša pomoć. Da biste mu bili u stanju pomoći, važno je da najprije vi sami prevladate vlastite strahove. Najvažnije je upamtiti da nikada nije prerano poduzeti korake u vezi toga da vaše dijete konzumira alkohol ili drogu.

Što napraviti ako posumnjate? Slijedi nekoliko smjernica:

Prije svega informirajte se što bolje možete. Na internetu postoji puno materijala koji vam u tome mogu pomoći. Možete konzultirati i našu Malu mentalnozdravstvenu riznicu koja sadrži pregled provjerenih i pouzdanih izbora na ovu temu.  Ili se jednostavno možete obratiti izravno stručnjacima službe za izvanbolničko liječenje ovisnosti koja djeluje pri svakom županijskom zavodu za javno zdravstvo.

Sljedeće što možete napraviti je sjesti sa svojim djetetom i razgovarati s njim. Potrudite se da ovaj razgovor započnete kada ste svi smireni i imate dovoljno vremena. To nije jednostavan zadatak. Vaši osjećaji mogu varirati u rasponu od bijesa do krivnje, možete osjećati da ste „podbacili“ kao roditelj zato što vaše dijete koristi droge. No to nije istina. Ako ostanete uključeni u život svog djeteta, možete mu pomoći da prestane s tim i da odluči napraviti pozitivne promjene u svom životu.

Recite mu što vidite i kako se u vezi toga osjećate. Budite što precizniji u opisivanju onoga što ste vidjeli i zbog čega se brinete. Jasno dajte do znanja što ste pronašli (npr. rizle, filtere ili stroj za motanje cigareta, prazne boce ili limenke). Objasnite točno kako se je promijenilo njegovo ponašanje ili izgled (krvave oči, drugačija odjeća) i što vas u vezi toga brine. Kažite da ste primijetili da ima neke nove prijatelje, koje vi ne poznajte ili ne odobravate da se s njima druži.

Važno je da u obitelji postavite jasna pravila o korištenju alkohola i droga – nešto poput „u našoj obitelji ne pušimo marihuanu“ i stavite mu do znanja da ćete ta pravila i provoditi.

Kad razgovarate izbjegavajte da se razljutite ili da optužujete dijete da je glupo ili zločesto ili da je osramotilo obitelj. Sjetite se da je prirodno da djeca drže za sebe ono što smatraju privatnom stvari i pokušajte otkriti što se događa u životu vašeg djeteta. Što radi? Kad je zadnji put konzumirao? Je li učinio nešto zbog čega je požalio? Pazite da se razgovor ne pretvori u inkviziciju. Jednostavno se potrudite povezati se sa svojim djetetom. Otkrijte jesu li mu drogu ponudili prijatelji ili netko drugi, na nekom tulumu ili u školi. Je li probao iz čiste znatiželje ili je popio alkohol i popušio joint iz nekog drugog razloga? Već to će biti signal vašem djetetu da svoju roditeljsku odgovornost shvaćate ozbiljno i da ćete iskoristiti svoja roditeljska prava i obveze.

Očekujte da ćete ovakve razgovore ponavljati više puta. Razgovor o alkoholu i drogama nije nešto što se događa samo jednom u životu.

Pripremite se na to da će vaše dijete negirati da koristi droge. Ne očekujte da prizna kako ima problem. Vjerojatno će se razljutiti i pokušati promijeniti temu. Možda će vam se suprotstaviti pitanjima o tome što ste vi radili u njegovim godinama. U tom slučaju, stručnjaci se slažu da je najbolje biti iskren. Ako izbjegavate odgovor ili ne odgovorite istinom pa vaša djeca otkriju da ste im lagali, lako vam se može dogoditi da izgubite vjerodostojnost i autoritet.

Pitajte ga postoji li netko u koga ima povjerenja ili s kime bi mu bilo ugodnije razgovarati. Njegova ne mora nužno po tom pitanju biti zadnja, ali je veća vjerojatnost da će aktivno sudjelovati ako osjeća da može utjecati na ono što se događa.

Odvedite ga liječniku ili razgovarajte sa stručnim suradnikom u školi, zamolite za savjet, raspitajte se o mogućnosti testiranja na droge. Možda će stručnjak s vašim djetetom samo razgovarati i pitati ga koristi li drogu, a možda će ga tražiti da obavi test urina ili krvi. Ako imate potrebu, zatražite da se sa stručnjakom vidite prije nego što vaše dijete dođe kod njega.

Nekada može pomoći i da razgovarate s drugim roditeljima koji su već prošli to što vi prolazite. Možda ćete se osjećati ao da se to događa samo vama, no roditelji obično dožive olakšanje kad shvate da nisu jedini.

Prilagođeno prema: getsmartaboutdrugs.govPovratak na novosti
Skip to content