ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma 2021.

Objavljeno, 31.3.2021.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma 2021.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se 1. travnja pa koristimo priliku podsjetiti se na neke činjenice.

Ako osoba često, redovito i/ili prekomjerno konzumira alkoholna pića, sigurno će razviti cijeli niz tjelesnih komplikacija i, vrlo moguće, ovisnost. Alkohol je otapalo pa ćemo mu unošenjem u organizam pružiti priliku da rastače cijeli niz naših organa i to će se vidjeti i na našem izgledu. Napast će i naš mozak, koji je centar našeg doživljavanja, mišljenja, odlučivanja…, a čija se kvaliteta funkcioniranja vrlo jasno vidi u našem ponašanju. Na taj način alkohol, osim što narušava dobrobit našeg tijela, narušava i našu sposobnost da zaradimo za uzdržavanje – i vlastito i svoje obitelji, da zadržimo i njegujemo odnose s ljudima koji su nam važni, da održimo „dobar glas“ svoje obitelji… Kad osoba već zaglibi u tom začaranom krugu i poželi prekinuti svoj put prema samouništenju, shvati da će teško kroz to proći sama i da će trebati dugotrajno liječenje i oporavak pa će lakše i odustati od borbe. Nade, naravno, uvijek ima, ali vrijedi se zapitati: „Mogu li što učiniti i prije nego kola krenu nizbrdo?“. I time sebe i svoju obitelj poštedim nepotrebnih bolnih iskustava i emocionalnih ožiljaka.

Svjetske i domaće studije kontinuirano pokazuju da je uz debljinu i pušenje cigareta, zlouporaba alkohola jedan od tri velika rizična faktora za prijevremenu smrt. Broj ovisnika na svjetskoj razini je konstantno u porastu, a sve je veći broj i mladih osoba s ovisnošću.  Evo još jednom nekih podataka koji to ilustriraju:

– Kod alkoholičara koji nije prestao piti smanjuje se očekivano trajanje života za 10 do 15 godina.

– Procjenjuje se da u Europi oko 14 milijuna ljudi pati od ovisnosti o alkoholu, a s alkoholom je povezano čak 6,5% smrtnih slučajeva. To je 910 000 smrti, ili otprilike broj stanovnika Zagreba.

Hrvatska se nalazi pri vrhu europske ljestvice s oko 240 000 alkoholičara,a prema nekim procjenama kod nas je oko 30.000 alkoholičara koji dnevno popiju barem šest “rundi”.

Na pet muških alkoholičara dolazi jedna žena.

– Uz mnoge tjelesne probleme izazvane zlouporabom alkohola (kao što su neurološki problemi, ciroza jetre, rak gušterače…), socijalne posljedice alkohola nemjerljive su jer je kod alkoholičara cijela obitelj pogođena.

Najrecentniji podaci iz istraživanja o uporabi sredstava ovisnosti u Hrvatskoj iz 2019. godine koje su nedavno predstavili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Institut Ivo Pilar govore da je devet od deset odraslih osoba barem jednom u životu konzumiralo alkohol (90.9%). Upitani jesu li pili alkohol u posljednjih godinu dana, u 2011. godini potvrdno je odgovorilo njih 71,8%, a u 2019. godini njih 83,3%!

Unatoč činjenici da je prodaja kao i konzumacija alkohola zabranjena djeci ispod 18 godina, alkohol je prvo sredstvo ovisnosti koje mladi probaju i s kojim se nerijetko po prvi put sretnu baš u obiteljskom okruženju. Prema relevantnim istraživanjima, adolescent  koji je počeo piti alkohol prije 15. godine ima četiri puta veću vjerojatnost da razvije ovisnost o alkoholu i sedam puta veću vjerojatnost sudjelovati u prometnoj nesreći.  

Posljednje Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima iz 2019. godine (ESPAD 2019) pokazalo je da su hrvatski šesnaestogodišnjaci u pijenju alkohola iznad prosjeka svojih europskih vršnjaka:

90% učenika u Hrvatskoj je barem jednom u životu pilo alkohol;

– 42% ih je popilo barem jednu čašu alkohola s 13 godina ili ranije;

– 8,1% ih se opilo s 13 godina ili ranije;

– 87% naših učenika je izjavilo da im je alkohol prilično ili vrlo lako dostupan.

Većini roditelja je teško povjerovati da bi njihova djeca već u osnovnoj školi mogla početi piti ili pušiti, a o eksperimentiranju s drogama da i ne govorimo. Na žalost, sve je više mladih koji imaju pozitivno mišljenje i tolerantan odnos prema sredstvima ovisnosti, a to na kraju proizvodi ovisnike. Osoba će to lakše postati ovisnik, što ranije počne zlorabiti neku drogu, bila ona legalna ili ilegalna. Cilj prevencije nerijetko je odlaganje trenutka prvog pijenja alkohola sve do dobi kada je mozak mlade osobe dovoljno razvijen da je u stanju usvojiti vještine odgovornog donošenja odluka. Taj razvoj može se protegnuti sve do 25. godine života!

Laka dostupnost alkohola uz nedovoljnu informiranost mladih o štetnosti utjecaja alkohola, neznanje o nastanku bolesti povezanih s pijenjem alkohola i nedovoljno razvijene vještine samozaštite stvaraju obvezu nama odraslima da se aktivnije usmjerimo na podizanje razine znanja i svijesti naše djece o ovom problemu, ali i na osnaživanje njihovih kapaciteta i poučavanje o načinima kako se sami mogu zaštititi. Važno je omogućiti da do mladih dopru točne informacije o rizicima koje sa sobom nosi konzumiranje alkohola i time uspostaviti ravnotežu u javnom prostoru koji je uglavnom ispunjen informacijama o (naizgled) poželjnim učincima korištenja sredstava ovisnosti.  Važno ih je i s posebnom pažnjom i obzirom osnaživati i hrabriti, jer su djeca zbog svog intenzivnog emocionalnog razvoja osjetljiva i ranjiva. Oni nas trebaju i da budemo čvrsti i odlučni, da ih znamo voditi i usmjeravati, ali i razumjeti njihove slabosti i trpjeti njihove nedosljednosti, koje su normalne i neizostavne na putu odrastanja i sazrijevanja.

ZAŠTO SA SVOJOM DJECOM TREBATE POČETI ŠTO RANIJE RAZGOVARATI O ALKOHOLU?

1. RODITELJ IMA ZNAČAJAN UTJECAJ NA TO HOĆE LI SE NJEGOVO DIJETE ODLUČITI ZA EKSPERIMENTIRANJE S ALKOHOLOM ILI NEĆE

Održavanje čvrstog i otvorenog odnosa s roditeljem je jedan od najutjecajnijih faktora za vrijeme adolescencije. Kad roditelji osiguraju podržavajuće i njegujuće okruženje, djeca donose bolje odluke. Djeca doista čuju što brine njihove roditelje mada samim roditeljima to ne izgleda uvijek tako. Upravo zbog ovoga je bitno da roditelji sa svojim djetetom razgovaraju o rizicima koje sa sobom nosi pijenje alkohola ili korištenje drugih droga.

2. BOLJE JE RAZGOVOR ZAPOČETI PRIJE NEGO DIJETE DOĐE U PRILIKU DA PROBA ALKOHOL

Ako sa svojom djecom razgovarate izravno i iskreno, oni će vjerojatnije poštivati vaša pravila i savjete o pijenju alkohola i konzumaciji droga. Kad roditelj s djetetom razgovara rano i često o tim temama, može ga zaštititi od mnogih drugih visokorizičnih ponašanja povezanih sa stanjem opijenosti.

3. NEKA DJECA MOGU PROBATI ALKOHOL U VRLO RANOJ DOBI

Nikada nije prerano razgovarati s djetetom o alkoholu. Većina 6-godišnjaka zna da je alkohol samo za odrasle. Ipak, negdje između 9. i 13. godine počinju razmišljati da je pijenje alkohola u redu. Dakle, što ranije počnete razgovarati o tome, to bolje!

4. ŠTO SU DJECA STARIJA, VEĆA JE VJEROJATNOST DA ĆE PROBATI ALKOHOL

U našoj županiji pivo konzumira već u sedmom i osmom razredu osnovne škole više od polovine učenika, u srednjoj školi ta brojka već raste na više od 70% kod gimnazijalaca i oko 80% učenika strukovnih škola. Što ranije počnete razgovarati sa svojom djecom o alkoholu, veće su šanse da ćete utjecati na njihovu odluku o tim pitanjima.

5. I KAD NE RAZGOVARAMO SA SVOJOM DJECOM O ALKOHOLU, TAKOĐER IM ŠALJEMO NEKAKVU PORUKU

Djeca nemaju i ne znaju se činjenice o alkoholu. Ako roditelji ne razgovaraju s njima o rizicima koje sa sobom nosi pijenje alkohola prije punoljetnosti, njihova djeca možda neće vidjeti nikakvu štetu u tome da ga probaju. Razgovor o ovim temama roditeljima omogućuje da postave jasna pravila o tome što očekuju od svoje djece kad je u pitanju pijenje alkohola.Povratak na novosti
Skip to content