ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Svjetski dan borbe protiv raka 2022. godine

Objavljeno, 3.2.2022.

Svjetski dan borbe protiv raka 2022. godine

Svake se godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC) iz 2000. godine koja ujedinjuje svjetsko stanovništvo u borbi protiv raka. Cilj je obilježavanja spasiti milijune smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti svake godine podizanjem svijesti i edukacijom te pritiskom na vlade i pojedince diljem svijeta da poduzmu mjere u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka.

Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje, a pridržavajući se „12 koraka za smanjenje rizika od raka“.

https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/hr/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/europski-kodeks-protiv-raka-ecac-12-jednostavnih-koraka-za-prevenciju-raka/Povratak na novosti
Skip to content