ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Svjetski dan zdravlja 7.4.2017.

Objavljeno, 28.9.2017.

Svjetski dan zdravlja 7.4.2017.

Gospić, 7.4.2017.god.

Svjetski dan zdravlja – javnozdravstvena akcija 07.04.2017.
Trg Stjepana Radića, Gospić 10-12 h
Trg Hrvatskih žrtava Široke Kule, Lički Osik 16-18 h

Svake se godine 7. travnja obilježava Svjetski dan zdravlja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kao prioritetno područje globalnog javnozdravstvenog interesa odabrana depresija, s glavnom porukom „Depresija: razgovarajmo“ (engl. Depression; let’s talk). Cilj ovogodišnje javnozdravstvene kampanje „Depresija: razgovarajmo“ je osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.
Depresija je bolest koju karakteriziraju poremećaji raspoloženja. Simptomi depresije su: dugotrajna tuga, nesposobnost uživanja u ranije ugodnim stvarima ili aktivnostima, duševna bol, manjak energije, promjene apetita, nesanicu ili preveliku potrebu za snom, povećanu tjeskobu ili zabrinutost, smanjenu koncentraciju, neodlučnost, nemir, osjećaj bezvrijednosti, krivnje ili beznađa, misli o samoozljeđivanju ili suicidu.

Depresija utječe na obavljanje najjednostavnijih svakodnevnih zadataka, ponekad s razornim posljedicama za odnose s obitelji, prijateljima te cjelokupne radne sposobnosti čovjeka. Da bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna.

Rizik od razvoja depresije se povećava sa stresom, traumatskim životnim događajima kao što su smrt voljene osobe ili prekid veze, fizičkim bolestima, problemima uzrokovanim konzumacijom alkohola ili droge, siromaštvom, nezaposlenošću, nepravilnom prehranom i nedovoljnom tjelesnom aktivnošću. Kod nekih osoba postoji i genetska, urođena predispozicija za razvoj depresije.

Prvi korak u liječenju je samospoznaja bolesnika o vlastitoj bolesti i donošenje odluke da se potraži stručna medicinska pomoć. Postoje učinkoviti načini za liječenje depresije i za ponovni povratak u normalan život bez patnje. Liječenje se može provoditi lijekovima, psihoterapijom, psihoedukacijom i metodama samopomoći.
Ako se depresija ne liječi, ona može postati bolest koja ugrožava život!

AKTIVNOSTI ODJELA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI:
PSIHOLOG
08:00 h
Gimnazija Gospić
– U okviru provedbe preventivnog programa ,,Zdrav za 5!“ održana su interaktivna predavanja za učenike i učenice prvih razreda gimnazije na temu ,, Droge“ uz poseban naglasak i dodatnu diskusiju o povezanosti konzumacije droga s pojavom depresivnih poremećaja
– broj sudionika: 42
– podijeljene brošure ,,S drogom nema života“ (n 50)

12:00 h
– na sastanku Kluba liječenih alkoholičara Gospić psihologinja je održala stručno interaktivno predavanje o problemima depresivnosti i povezanosti s alkoholizmom ,,Depresivnost – kako prepoznati i što se može učiniti“
– broj sudionika: 8

Radio Gospić
– dr. psihijatar- telefonski intervju na temu depresivnosti.

Uz navedene djelatnosti psihologa, ZZJZ Ličko-senjske županije proveo je u suradnji sa djelatnicima Opće bolnice Gospić i Doma zdravlja Gospić (liječnici, patronažna služba) tradicionalnu javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi, kontrole krvnog tlaka, mjerenja tjelesne težine i visine.

Jako dobar odaziv i zainteresiranost građana, potvrdio je opravdanost ovakvih preventivnih, javnozdravstvenih akcija. Tijekom provođena akcije građani su bili savjetovani od strane liječnika za svaku obavljenu pretragu, te su i sami mogli zatražiti pojedine savjete u vezi njihovog zdravstvenog stanja.

Kod 41 osobe uočene su povišene vrijednosti krvnog tlaka, a kod 5 osoba izmjerene su povišene vrijednosti šećera u krvi iznad granica normalnog i kod tih osoba postavljena je sumnja na novootkriveni dijabetes.

Građani kojima su vrijednosti prelazile granice normale bili su izravno upućeni kod svog liječnika opće prakse ili u OHBP.

U sklopu akcije dijeljene su edukativne brošure i promidžbeni materijali za 3 onkološka nacionalna preventivna programa, MAMMA, KOLON, i VRAT MATERNICE
Iznimnu pozornost i zanimanje građana pobudila je postavljena velika instalacija makete debelog crijeva. Prolaskom kroz instalaciju građani su mogli vidjeti patološke pre-maligne i maligne promjene koje se vide kolonoskopskim pregledom. Cilj ove instalacije je bio podizanje svijesti građana, a posebice djece, o važnosti preventivnih pregleda, kao najvažnije osobne aktivnosti za smanjenje mogućnosti pojave karcinoma debelog crijeva.Povratak na novosti
Skip to content