ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Tjedan prevencije raka vrata maternice 2021.

Objavljeno, 20.1.2021.

Tjedan prevencije raka vrata maternice 2021.

U sklopu 15. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 18. do 24. siječnja i 14. hrvatskom Danu mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.), HZJZ je u suradnji s Ministarstvom zdravstva, provođenje preventivnih aktivnosti usmjerio na digitalne platforme i izradio novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“ https://necurak.hzjz.hr/.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na stranici će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno  doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih sijela raka.  Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Svim aktualnim kampanjama u Europi, pa tako i u našoj zemlji, nastoji se osvijestiti žene na koji način mogu umanjiti rizik od nastanka raka vrata maternice i educirati ih o svim dostupnim metodama prevencije (cijepljenje protiv HPV-a) i otkrivanja raka u najranijim fazama (redoviti ginekološki pregledi, Papa test, HPV test). Svojom brigom za zdravlje i redovitim liječničkim pregledima sigurno ih možemo pozvati da kažu “raku PA-PA!”

U studenom  2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u slijedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Cijepljenje protiv HPV-a

Cijepljenjem protiv HPV-a, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice, u ranoj adolescentnoj fazi, prije početka spolne aktivnosti, odnosno prije mogućnosti zaraze ili izlaganja riziku zaraze HPV-om, postižu se najbolji rezultati prevencije bolesti koje uzrokuje infekcija HPV-om. Međutim, protiv HPV-a se može cijepiti i nakon početka spolnih odnosa, jer se još uvijek može postići visok stupanj zaštite od infekcije HPV-om, budući da vrlo vjerojatno nije nastupila zaraza sa svim tipovima sadržanim u cjepivu. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV infekcije preporučeno i besplatno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cjepiva i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Ginekološki pregled, PAPA-test, HPV test

Preventivni ginekološki pregledi preporučuju se jednom godišnje, a PAPA-test  i HPV test prema uputi ginekologa. Mlada žena (u dobi do 24 godine) treba ići kod ginekologa na PAPA-test onoliko često koliko joj to preporuči liječnik s obzirom na zdravstveno stanje i ginekološke nalaze, što može biti, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, jednom godišnje. Žene u dobi od 25 godina i starije, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, trebaju ići na preventivne preglede svake tri godine.

Ovisno o rezultatu PAPA testa ili HPV testa, ginekolog upućuje ženu na daljnje pretrage koje mogu uključivati ponavljanje PAPA testa i/ili testiranja na HPV i/ili kolposkopiju (pregled vrata maternice pod velikim povećanjem).

PAPA test je jednostavna i neinvazivna pretraga za žene kojom se utvrđuje postoje li neke (abnormalne) promjene na stanicama vratu maternice. Koristi se za probir i rano otkrivanje predstadija raka vrata maternice (premalignih promjena) i raka vrata maternice (malignih promjena).

Epidemiološki podaci

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a u rak tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti oboljevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih sijela raka u žena. No on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 49 godina  treći  najčešći rak žena (iza raka dojke i štitnjače).

Prema posljednjim podacima Registra za rak u 2018. godini je od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 274 žena (stopa od 13,0 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini je umrlo 116 žena od posljedica te bolesti. Godišnje se u oko 700 žena dijagnosticira predstadiji raka visokog stupnja (premaligna promjena karcinoma in situ).

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3  pokazuju da je petogodišnje preživljenje od raka vrata maternice za žene dijagnosticirane u razdoblju 2010.-2014. 63 %, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Skretanjem pažnje u ovom mjesecu na žensko zdravlje te posebice na prevenciju raka vrata maternice, obilježavajući ovaj Tjedan želimo naglasiti važne poruke koja svaka djevojka, žena, može učiniti da očuva svoje zdravlje i spriječi razvoj rak vrata maternice.

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/europski-tjedan-prevencije-raka-vrata-maternice-2021/Povratak na novosti
Skip to content