ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

U Gospiću predstavljeni TAPATE program za odgojitelje u dječjim vrtićima Ličko-senjske županije i prateći priručnik

Objavljeno, 30.6.2022.

U Gospiću predstavljeni TAPATE program za odgojitelje u dječjim vrtićima Ličko-senjske županije i prateći priručnik

Jučer je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije u Velikoj dvorani Kulturno informativnog centra Gospić predstavio priručnik “Upoznavanje sebe kroz transakcijsku analizu”. Priručnik je nastao kao prateći materijal za polaznike TAPATE programa prilagođenog za odgojitelje u dječjim vrtićima.

Ovaj trening uklopljen je kao ključni dio trogodišnjeg preventivnog programa „Snažni, zdravi, sigurni i povezani“ u svrhu dodatnog osnaživanja odraslih za preventivno djelovanje. Cilj mu je proširiti paletu dostupnih alata kojima odgojitelji mogu jačati psihološku otpornost najmlađih. Ona se, naime, pokazuje kao jedan od važnih zaštitnih faktora u borbi protiv ovisnosti, ali i jačanja mentalnog zdravlja općenito. Program i priručnik predstavile su autorice – Maja Maček i Kristina Manestar, specijalizantice transakcijske analize.

U živoj diskusiji koja je uslijedila mogli su se čuti brojni pozitivni komentari i opservacije prisutnih koliko predstavljeni model može biti koristan za samoanalizu te bolje prepoznavanje i korekciju nesvjesnih disfunkcionalnih obrazaca komuniciranja, a time može pomoći izgradnji, učvršćivanju i njegovanju bliskih odnosa u različitim domenama života. Također, još jednom je detektirana važnost i potreba širenja i povećanja dostupnosti usluga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja. Naročito u Ličko-senjskoj županiji čije je stanovništvo dodatno ranjivo zbog još uvijek prisutnih tragova ratnih trauma od prije trideset godina, a koje ponovno otvaraju aktualni stresovi uslijed pandemije, izolacije, ekonomske krize, ratnih događanja u Europi.

Ovom prezentacijom obilježen je ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga što je ujedno bila još jedna prilika da javnost bude upoznata s preventivnim programom „Snažni, zdravi, sigurni i povezani“ kojeg Zavod za javno zdravstvo LSŽ provodi u partnerstvu s Klubom liječenih alkoholičara Gospić i koji financijski podržava Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.Povratak na novosti
Skip to content