ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Uoči Hrvatskog dana bez duhanskog dima

Objavljeno, 20.2.2023.

Uoči Hrvatskog dana bez duhanskog dima

Početak Korizme obilježava se i kao nacionalni dan bez duhanskog dima kada se neki pušači odriču cigarete na 40 dana. To je izvrsna prilika ne samo da izvedu osobni eksperiment i pokušaju potpuno odbaciti cigaretu, već i da razmisle o tome koliko svojim pušenjem škode vlastitom zdravlju kao i zdravlju svojih najbližih.

Ideja je da se na Dan bez duhanskog dima pušače potakne da ne zapale cigaretu 24 sata i tako se izravno uvjere da to mogu, a sve u cilju da ih se potakne na trajni prestanak pušenja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pušenje je najveći pojedinačni, a ujedno otklonjivi uzročnik bolesti. Ono ubija veći broj ljudi nego prometne nesreće, alkohol, požari, ubojstva, samoubojstva, droga i AIDS zajedno. Zna se da svaka treća osoba koja proba duhan postati ovisna, a u Hrvatskoj je svaka peta smrt posljedica pušenja. Ipak korisno je znati da već jedan tjedan nakon zadnje cigarete jača psihološka motivacija. Pušači koji uspiju izdržati tjedan dana bez cigareta imaju 9 PUTA veće šanse da uspješno zauvijek prestanu pušit, a šest mjeseci apstinencije smanjuje vjerojatnost da će osjetiti potrebu zapaliti tijekom ili nakon stresnog događaja. Pokazuje se da motivaciji za prestanak pušenja doprinosi podatak da se petnaest godina nakon zadnje cigarete rizik za srčani i moždani udar smanjuje na razinu rizika koji imaju osobe koje nikada nisu pušile.

Također je poznato da svake godine polovica pušača pokuša prestati, ali većina onih koji prestanu (otprilike 75% – 93%) ponovno počnu pušiti unutar jedne godine, jer ne znaju kako ostati nepušač. Ovisnost o nikotinu je stanje koje često zahtijeva ponavljanje tretmana, ali postoje provjereni tretmani i sredstva koja olakšavaju prestanak pušenja. Pušači mogu prestati i prestaju pušiti. Jasno je da samo pušač može donijeti odluku je li spreman prestati pušiti. Za to je važna i emocionalna i mentalna spremnost. Nekima to uspije i kad pokušaju sami, ali ako ne ide možete potražiti pomoć stručnjaka.

TRENING PRESTANKA PUŠENJA

U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

Trening prestanka pušenja je program pužanja podrške pušačima koji su već donijeli odluku da će prestati pušiti. Pomaže pušačima u pripremi za prestanak pušenja, vodi ih kroz proces prestanka pušenja te pomaže u održavanju postignute promjene. Riječ je o psihoedukativnom programu koji nudi informacije o tome kako i zašto se navika pušenja održava, znanja i vještine potrebne za promjenu stavova o pušenju i promjenu ponašanja kao i za izgradnju novih, zdravijih navika. Prvenstveno se bazira na grupnom radu, a prema iskazanim potrebama uključen je i individualni pristup. Odvikavanje u grupi je lakše jer omogućava sigurno okruženje u kojem nema osuđivanja, sudionici tu mogu slobodno iznositi osobna iskustva, zajedno analizirati različite situacije, raspravljati, primati i davati podršku, poticati se i ohrabrivati da ustraju u procesu odvikavanja od pušenja.Povratak na novosti
Skip to content