ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Završena napredna edukacija iz programa PoMoZi Da za Zadarsku županiju

Objavljeno, 27.4.2022.

Završena napredna edukacija iz programa PoMoZi Da za Zadarsku županiju

U periodu od 20. do 22. travnja u Gradskoj knjižnici Zadar održali smo još jedan ciklus trodnevne napredne edukacije iz programa PoMoZi Da. Ovog puta su polaznice bile učiteljice, nastavnice i stručne suradnice iz osnovnih i srednjih škola Zadarske županije.

Na edukaciji su sudjelovale je 24 odgojno-obrazovne djelatnice, a edukaciju su provodile voditeljice: Dora Srdelić Ljubičić iz ZJZ Zadar i Kristina Manestar iz ZJZ Gospić. Prvog dana sudionice je pozdravila i jedna od autorica programa – Anita Vulić Prtorić, redovita profesorica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

PoMoZi Da je edukativni program zdravstvenog opismenjavanja odgojno-obrazovnih djelatnika u području mentalnoga zdravlja djece i mladih – (Promicanje Mentalnog Zdravlja Djece). Program je razvijen u sklopu projekta Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, sufinanciranoga iz Europskoga socijalnog fonda u sklopu Operativnoga programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., elementa Zdravstveno obrazovanje, podelementa Mentalno zdravlje.

Program pridonosi osnaživanju odgojne uloge učitelja i nastavnika u zaštiti mentalnoga zdravlja djece i mladih. Prolazeći kroz ovu edukaciju odgojno-obrazovno osoblje u školama dobiva osnovna znanja i vještina koje im u svakodnevnom radu mogu olakšati prepoznavanje problema mentalnoga zdravlja učenika, ali i olakšati pristupanje i pružanje potrebne podrške učeniku s problemom te poticanje na traženje stručne pomoći. Sastoji se od osnovne i napredne razine edukacije. Osnovna razina ili prededukacija organizira se kao učenje na daljinu – kao e-kolegij na CARNET-ovom MOOC sustavu. Ovdje je cilj usvajanje osnovnih znanja potrebnih za prepoznavanje i razumijevanje problema mentalnoga zdravlja djece i mladih te pružanje psihološke prve pomoći i podrške. Napredna razina je praktična i iskustvena nadogradnja i integracija teorijskog znanja usvojenog u sklopu osnovne razine. Napredna edukacija usmjerena je uvježbavanju 3P koraka u individualnom razgovoru s učenicima vezano uz različite oblike depresivnih odnosno anksioznih smetnji te samoozljeđivanja i razmišljanja o samoubojstvu. Nakon završetka napredne razine polaznici postaju tzv. 3P mentori, čime postaju dio mreže odgojno-obrazovnih djelatnika osposobljenih za pružanje psihološke prve pomoći djeci i mladima s depresivno-anksioznim problemima.Povratak na novosti
Skip to content