ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

ZAVRŠENA TAPATE EDUKACIJA U DJEČJEM VRTIĆU SLAPIĆ U KORENICI

Objavljeno, 8.2.2022.

ZAVRŠENA  TAPATE EDUKACIJA U DJEČJEM VRTIĆU SLAPIĆ U KORENICI

U subotu, 5. veljače, proveli smo završnu, evaluacijsku radionicu prvog ciklusa TAPATE edukacije koju su prošli odgajateljice i odgajatelji Dječjeg vrtića Slapić iz Korenice. Voditeljica grupe bila je praktičarka TA – Maja Maček.

Raduje nas što je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije uspio proširiti svoj program prevencije ovisnosti „Snažni, zdravi, sigurni i povezani“ te uvođenjem TAPATE edukacije osigurati mjere podrške i za stručne zaposlenike u predškolskom sustavu. Imajući na umu činjenicu da je jedan od najsnažnijih zaštitnih faktora u prevenciji ovisnosti i drugih rizičnih ponašanja dobar odnos između djeteta i njemu značajnih odraslih kao i da kvalitetna komunikacija između njih predstavlja temelj za zdravo odrastanje djece, namjera nam je bila staviti fokus na razdoblje djetinjstva u kojem se počinju stvarati socijalni odnosi izvan kruga obitelji. Među prvima koji djetetu predstavljaju taj svijet su odgajatelji u jaslicama i dječjem vrtiću.

TAPATE program je specifično osmišljena edukacija za upoznavanje i praktičnu primjenu koncepata transakcijske analize (TA) kao što su ego stanja, transakcije, stroke, životne pozicije, psihološke igre, reket osjećaji i slično. Edukacija se u ovom obliku u svijetu provodi od 2010. godine, verificirana je i pod nadzorom Europskog udruženja za transakcijsku analizu (EATA) i prikladna je za sve one koji sudjeluju u brizi za djecu i mlade. 2020. g postaje dijelom sustava International Centre for Transactional Analysis Qualifications (ICTAQ), koji licencira profesionalne pomagače (TA praktičare) u radu s pojedincima, parovima, grupama, organizacijama. TAPATE se već nekoliko godina provodi i u Hrvatskoj i do sada su polaznici bili asistenti u školama. Sudionici edukacije dobivaju priliku za jačanje psihološke otpornosti (vlastite i svojih korisnika), kao zaštitnog faktora u prevenciji ovisnosti, time što mogu proširiti svoja znanja i tako bolje razumjeti ljudsko ponašanje i dinamiku međuljudskih odnosa kroz jednostavne i lako razumljive koncepte te ih koristiti za osobni rast i razvoj. Dobivenim znanjima mogu unaprijediti vještine komunikacije i njegovanja odnosa te ih praktično primjenjivati u radu s korisnicima (djecom i njihovim roditeljima), ali i u radnom okruženju. Upitani da navedu jednu riječ koja opisuje njihov osjećaj nakon završene edukacije, polaznice i polaznici su kazali: „sretno“, „zadovoljno“, „buđenje“, „nova znanja“, „korisno“, „šteta što to nisam znala prije“. Ovime su kolegice i kolege iz Dječjeg vrtića Slapić postali svojevrsni pioniri u našoj županiji i općenito u Hrvatskoj, jer su prvi koji koji će ove principe primjenjivati u radu s predškolcima i njihovim roditeljima. Polaznici su u okviru edukacije dobili i praktičan priručnik, koji su za potrebe ove edukacije izradile specijalizantice TA – Maja Maček, kao voditeljica edukacije, i Kristina Manestar, autorica i voditeljica programa “Snažni, zdravi, sigurni i povezani”.

K. M.

8. 2. 2022.Povratak na novosti
Skip to content