ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

INFORMACIJA o održanom predavanju povodom otvaranja Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji 2018. godine

Objavljeno, 20.11.2018.

INFORMACIJA  o održanom predavanju povodom otvaranja  Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Ličko-senjskoj županiji 2018. godine

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti u Velikoj dvorani Kulturno-informativnog centra (KIC) Gospić Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije za najširu javnost je organizirao 16. studenog 2018. g. predavanje prof. dr. sc. Zorana Zoričića, predsjednika Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru, pod nazivom “Prevencija ovisnosti kod mladih”.

Zanimljivim i dinamičnim izlaganjem pred tridesetak zainteresiranih posjetitelja naš renomirani adiktolog podsjetio je na već poznate činjenice te iznio i najnovije spoznaje o uzrocima nastanka ovisnosti kod mladih kao i o faktorima koji doprinose njihovom održavanju. Istaknute su smjernice koje je korisno uvažiti prilikom otklanjanja disfunkcionalnih ponašanja, prevencije ovisnosti i njegovanja zdravih stilova života. Ključna je uloga obitelji u svakoj fazi tog procesa, a uz jačanje odnosa povjerenja i privrženosti, međusobnog uvažavanja i otvorenog iskazivanja prihvaćanja i bezuvjetne ljubavi, lakše će biti i discipliniranje, to jest postavljanje jasnih granica i dosljedno vođenje djece i mladih u prihvaćanju odgovornosti za vlastite odluke. Zaključeno je kako bez stabilizacije odnosa, pozitivnih modela i korekcije obrazaca neučinkovite komunikacije teško možemo očekivati željene promjene.

Održanim predavanjem Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije otvorio je program ovogodišnjeg Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se sastoji od prigodnih aktivnosti i manifestacija osmišljenih u suradnji s Gradom Gospićem, Udrugom Vida, Policijskom upravom ličko-senjskom, Klubovima liječenih alkoholičara Gospić i Otočac.  Mjesec borbe protiv ovisnosti se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca svake godine s ciljem podizanja javne svijesti o važnosti suzbijanja problematike zlouporabe droga, ali i svih ostalih sredstava ovisnosti – alkohola, duhana, kocke i drugih modernih ovisnosti. Zlouporaba sredstava ovisnosti globalni je problem koji zahtijeva provedbu suvremenog, kompleksnog programa prevencije, edukacije, ranog liječenja i otkrivanja ovisnika, rehabilitacije, resocijalizacije, uz potporu i doprinos svih segmenata društva.

Ovogodišnji program obuhvaća i predavanja o nepovoljnim i štetnim efektima konzumacije alkohola koja su namijenjena učenicima i učenicama završnih razreda svih osnovnih škola u našoj županiji, a srednjoškolci će imati priliku pogledati monodramu popularnog repera Marina Ivanovića -“100ke” pod nazivom “Stara škola kreka” te plesni performans “Draw the line” u izvedbi popularne riječke skupine “Flame”. Zainteresirana javnost moći će u eteru radio postaja Gospić, Otočac i Senj dobiti korisne informacije o novim ovisnostima.

KMPovratak na novosti
Skip to content