ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

INFORMACIJA o sudjelovanju na 25. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u Zadru

Objavljeno, 14.11.2017.

INFORMACIJA  o sudjelovanju na 25. godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u Zadru

Ovogodišnja konferencija hrvatskih psihologa održana je od 8. do 11. studenoga 2017. u Zadru. Riječ je o znanstveno-stručnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem, čija je središnja tema bila “Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti”.

 

Psihologinja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Kristina Manestar, zajedno s dr. sc. Anelom Nikčević Milković, docenticom s Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, predstavila je rad Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja usmenim izlaganjem pod nazivom „Korištenje sredstava ovisnosti i provođenje slobodnog vremena mladih te implikacije za planiranje preventivnih aktivnosti u ličko-senjskoj županiji“.

U radu je dan prikaz i usporedba rezultata dvaju istraživanja koja su provedena u rasponu od jedanaest godina (2003. i 2014.) o korištenju sredstava ovisnosti i provođenju slobodnog vremena među učenicima Ličko-senjske županije (sedmi i osmi razredi osnovne škole i srednjoškolci). Prikazani su i neki pokazatelji odnosa između provođenja slobodnoga vremena i korištenja sredstava ovisnosti. Analiza ovih rezultata nalazi se u podlozi daljnjih promišljanja o smjeru i načinu razvoja  preventivnih aktivnosti u našoj  županiji.  Zaključeno je kako bi tom kontekstu bilo korisno sustavno utvrditi paletu aktivnosti koje su mladima dostupne u županiji, mapirati njihove provoditelje/ponuditelje i stvoriti platformu (atraktivnu mladima) za informiranje o dostupnim  pozitivnim alternativama. Takav pregled bio bi koristan  i za ostale dionike u lokalnoj zajednici, poglavito za kreatore i provoditelje preventivnih programa.

Konferencija je održana u organizaciji Hrvatskog psihološkog društva i suorganizatora: Hrvatske psihološke komore, Društva psihologa Zadar, Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru te Agencije za odgoj i obrazovanje.Povratak na novosti
Skip to content