ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Javna tribina Druga prilika u Gospiću

Objavljeno, 30.5.2019.

Javna tribina Druga prilika u Gospiću

Besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om ove je godine dostupna i srednjoškolcima!

U dvorani Kulturno informativnog centa u Gospiću održana je 29. svibnja 2019. javna tribina Druga prilika. U dvorani prepunoj srednjoškolaca tražio se stolac više. Tribina u Gospiću je deseta u kampanji Druga prilika koju je organizirala udruga SVE za NJU uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom odluke o besplatnom cijepljenju protiv HPV-a za učenice i učenike u srednjoj školi koji nisu cijepljeni u osmom razredu osnovne škole. Tribina u Gospiću održana je u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.  Sudionike je pozdravio župan dr. Darko Milinović, ravnateljica Zavoda dr. Ružica Čanić te predstavnica Udruge Ljiljana Vukota i predstavnica HZJZ-a dr. Dijana Mayer. Tribini je dala podršku i saborska zastupnica dr. Željka Josić.

Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi za dječake i djevojčice u osmim razredima od 2015. Radi dosad slabog odaziva potrebno je roditelje i djecu informirati o važnosti cijepljenja i zaštiti od čak šest vrsta raka u budućnosti. Cijepljenje je u redovitom programu kao preporučeno i besplatno i izrazito sigurno. Roditelji koji donose odluku o cijepljenju nemaju dovoljno informacija i često su zbunjeni različitim dezinformacijama radi čega su oprezni. Važno je da djeca i roditelji dobiju provjerene i medicinski utemeljene informacije kako bi mogli donijeti informiranu odluku o cijepljenju.

Predavači na tribini dr. Ružica Čanić, dr. Dijana Majer i Ljiljana Vukota iznijele su sve važne informacije o epidemiologiji bolesti, posebno o raku vrata maternice koji je najteža i najčešća posljedica dugotrajne infekcije onkogenim virusima HPV-a. Čak 99.7% slučajeva raka vrata maternice uzrokovano je virusima od kojih možemo zaštiti djecu cijepljenjem. Od raka vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna umre. U generacijama koje su dobile mogućnost cijepljenja više niti jedna žena ne bi smjela oboljeti, a kamoli umrijeti od ove bolesti. Sudionicima je sugerirano da o ovoj mogućnosti zagovaraju s roditeljima i bez ustručavanja se obrate liječnici školske medicine dr. Soldo ukoliko imaju ikakve dvojbe u vezi s koristima i zaštitom koju donosi cijepljenje.

Poseban naglasak stavljen je na zablude koje su česte u ovome području. Česta je nepoznanica da se virus prenosi ne samo spolnim putem nego i s kože na kožu dodirom, da muškarci mogu oboljeti od bolesti uzrokovanim HPV-om, da kondom ne pruža potpunu zaštitu i da cijepljenje nije “dozvola za spolno neodgovorno ponašanje”. Također se ne zna da je HPV najprisutniji virus i da se 80% populacije zarazi HPV-om tijekom života. Infekcija se često spontano povlači, ali oni kod kojih se dugotrajno sadrži mogu oboljeti od šest vrata raka te vrlo neugodnih spolnih bradavica.

Sva istraživanja u zemljama koje imaju veliki cjepni obuhvat, preporuke stručnih društava  i Svjetska zdravstvena organizacija potvrđuju da je cjepivo sigurno te donosi dugoročnu (za očekivati je cijelo životnu) zaštitu. Pri tom, uz cijepljenje važna je edukacija i redoviti ginekološki pregledi u cilju očuvanja zdravlja.

Organizatori vjeruju da će roditelji iskoristiti ovu drugu priliku kako bi besplatnim cijepljenjem zaštitili svoju djecu u budućnosti od bolesti koje uzrokuje HPV.Povratak na novosti
Skip to content