ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno, 29.9.2023.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke te se u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, kako bi se povećao broj izliječenih žena i smanjila smrtnost od ove opake bolesti.

1 snimka koja život znači.

Šanse za izlječenje znatno su veće ako se rak dojke otkrije na vrijeme. Zato ne odgađajte preventivni pregled!

U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, žene u dobi od 50 do 69 godina svako dvije godine dobiju poziv za besplatni mamografski pregled na svoju kućnu adresu.

Ako pripadate ovoj dobnoj skupini, a još niste dobili poziv ili ste se nedavno preselili, nazovite nadležni županijski zavod za javno zdravstvo.

I ove godine u sklopu  manifestacije „Jesen u Lici „ ubilježavanju ovog vrlo važnog mjeseca priključili su se i učenici srednje medicinske škole Gospić, a članice Udruge Vila za Liku ( oboljeli i liječeni od malignih bolesti, njihove obitelji i podrška)  posjetitelje i izlagače upoznavali sa svojim radom i djelovanjem.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se napipale, dok su na mamografskoj snimci vidljive i 2 godine ranije nego li se mogu napipati ili izazvati prve simptome.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te kao takav predstavlja veliki javnozdravstveni problem. U republici Hrvatskoj svake godine oboli oko 2700 žena, dok ih između 700 i 800 umire.

Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38 i 40 godine života dok kod djevojka sa pozitivnom obiteljskom anamnezom i ranije.

Odazovite se na besplatni mamografski pregled i spasite si život !Povratak na novosti
Skip to content