ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Objavljeno, 5.10.2022.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke te je u cijelom svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti preventivnih pregleda sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, kako bi se povećao broj izliječenih žena i smanjila smrtnost od ove opake bolesti.

1 snimka koja život znači.

I ove godine u sklopu  manifestacije „Jesen u Lici „ ubilježavanju ovog vrlo važnog mjeseca priključili su se i učenici Osnovne škole Dr Jure Turić koji su svim posjetiteljima i izlagačima dijelili letke Nacionalnog preventivnog programa.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se napipale, dok su na mamografskoj snimci vidljive i 2 godine ranije nego li se mogu napipati ili izazvati prve simptome.

Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te kao takav predsavlja veliki javnozdravstveni problem. U republici Hrvatskoj svake godine oboli oko 2700 žena, dok ih između 700 i 800 umire.

Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38 i 40 godine života dok kod djevojka sa pozitivnom obiteljskom anamnezom i ranije.

Odazovite se na besplatni mamografski pregled i spasite si život !Povratak na novosti
Skip to content