ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Međunarodni dan bijelog štapa 17.listopada 2018 Otočac

Objavljeno, 22.10.2018.

Međunarodni dan bijelog štapa 17.listopada 2018 Otočac

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske, Udruga slijepih Ličko senjske, Opća bolnica Gospić i Dom zdravlja Otočac organizirali su javno zdravstvenu akciju mjerenja očnog tlaka, te arterijskog tlaka i šećera u krvi, u Ambulanti Zavoda za javno zdravstvo Ličko senjske u, ispostava Otočac.

Svi sudionici su informirani o važnim činjenicama  kako bi održavali zdravlje svojih očiju, na važnost rehabilitacije slabovidnih osoba i upozorenje  na važnost pregleda vida.

Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 670 milijuna ljudi diljem svijeta je slijepo ili slabovidno, s time da čak 82 posto slijepih čine osobe starije od 50 godina.

“Širom svijeta, bijeli štap koriste slijepe ili slabovidne osobe kao alat za sigurnu i pouzdanu navigaciju. On je simbol korisnikovih vještina i talenata, mobilnosti i neovisnosti. Također omogućuje okolini da prepozna kako korisnik ima vizualno umanjenu percepciju i stoga smo svjesni važnosti ove akcije.

Akciji se odazvalo 38 osoba, te su kod jedne osobe otkrivene povećane vrijednosti očnog tlaka.

Kako bi spriječili neželjene posljedice izuzetno je važno redovito kontrolirati oči (jednom godišnje) kod liječnika oftalmologa. Već na rutinskom oftalmološkom pregledu koji obuhvaća pregled vida, mjerenje očnog tlaka i pregled očne pozadine mogu se otkriti mnoge bolesti koje je moguće liječiti (ako se otkriju na vrijeme). Bolesti koje se mogu otkriti mogu biti očne (samo poremećaj refrakcije, glaukom, mrena, makularna degeneracija) ali i sistemske (šećerna bolest, povišen krvni tlak, multipla skleroza, tumor na mozgu). Važno je naglasiti da mnoge od tih bolesti mogu ostaviti trajne posljedice ako se ne otkriju na vrijeme, a ako ih liječimo u ranoj fazi ne dovode do komplikacija.

Foto: http://indirektno.com/odlican-odaziv-udruga-slijepih-i-slabovidnih-lsz-provela-akciju-mjerenja-krvnog-i-ocnog-tlaka-i-secera/Povratak na novosti
Skip to content