ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Objavljeno, 22.1.2024.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Dan mimoza 2024. godine

Siječanj je mjesec posvećen zdravlju žena. Ove godine u siječnju se obilježavaju 17. Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i 18. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Povodom toga Zavod za javno zdravstvo Ličko senjske u organizaciji s ljekarnom Pablo, domom zdravlja Gospić, općom bolnicom Gospić i učenicima 4 i 5. razreda srednje medicinske škole Gospić obilježio je  Dan mimoza.

Posjetioce ljekarne Pablo i gradske ljekarne, te pacijentice ginekološke ambulante doma zdravlja Gospić darivali smo grančicom cvijeta mimoze i promotivnim materijalima te individualno savjetovali o važnosti preventivnig ginekološkog pregleda.

Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Rak vrata maternice najčešće pogađa žene u dobi od 35 do 55 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane na poslu i u obitelji.

Briga o vlastitom zdravlju od iznimne je važnosti, stoga bi svaka žena  trebala odlaziti  na redovite ginekološke preglede barem jednom godišnje dok će potrebu testiranja PAPA testom i ostalu obradu odrediti ginekolog.

Uz redovite ginekološke preglede  rak vrata maternice može se otkriti u  ranoj fazi bolesti da bi se moglo uspiješno liječiti.

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u današnje vrijeme niti jedna žena od toga raka ne bi trebala umrijeti.

U Republici Hrvatskoj svaka žena osigurana pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (opredijeliti se u ginekološki tim).

Infekcija sluznice vrata maternice HPV virusom ne može se vidjeti ni utvrditi običnim pregledom, potreban je obrisak vrata maternice te se nakon toga ciljano utvrđuje prisutnost  HPV virusa.

 Infekciju izazivaju dva najčešća kancerogena tipa HPV-a (tip 16 i 18).

Želimo podsjetiti da je od velike važnosti i primarna prevencija: edukacija mladih   koja se provodi  već u školskoj dobi, odgovorno spolno ponašanje te dostupno cijepljenje protiv HPV-a.

Republika Hrvatska osigurala je besplatno cijepljenje protiv HPV-a  za sve učenike 8.  razreda ( djevojčice i dječake) koje je neobavezno , ali  preporučeno.

Ovisno o raspoloživosti cjepiva cijepiti se mogu osobe do  25 godine života. Cijepi se devetvalentnim cjepivom Gardasil 9Povratak na novosti
Skip to content