ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Obilježavanje svjetskog dana prevencije samoubojstava

Objavljeno, 8.9.2023.

Obilježavanje svjetskog dana prevencije samoubojstava

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (engl. International Association for Suicide Prevention – IASP) s ciljem podizanja svijesti o potrebi i obvezi djelovanja na prevenciji samoubojstava na globalnoj razini. Kada govorimo o samoubojstvu govorimo o globalnom javnozdravstvenom problemu. Samoubojstvo i pokušaji samoubojstva imaju višestruke učinke na obitelj, prijatelje i zajednicu osobe koja je počinila ili pokušala samoubojstvo. 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, diljem svijeta svake godine život si oduzme oko 700.000 ljudi, a procjene su da na svako realizirano samoubojstvo dolazi još 20 neuspjelih pokušaja samoubojstava. Kada govorimo o samoubojstvu važno je za istaknuti da ono ima više uzroka. Iako je vrlo jasna veza između samoubojstva i psihičkih poremećaja (pogotovo depresije), brojna samoubojstva se događaju naglo, impulzivno najčešće u trenucima raznih kriza. Važni rizični čimbenici koji bi mogli potaknuti osobu na samoubojstvo su gubitak bližnje osobe, ugrožena egzistencija (financijski problemi), samoća, kronična bolest, doživljeni traumatski događaji, itd. 

Iz tog razloga najvažnije je poraditi na zaštiti svog mentalnog zdravlja, prepoznati rane znakove koji bi mogli ponukati osobu da počini samoubojstvo te potražiti stručnu pomoć. Samoubojstvo je moguće spriječiti. 

U našem Zavodu u Odjelu za prevenciju ovisnosti, izvanbolničko liječenje ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja možete potražiti stručnu pomoć bez uputnice te su sve usluge besplatne.Povratak na novosti
Skip to content