ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Održana završna konferencija projekta „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI… I POVEZANI!“

Objavljeno, 13.12.2019.

Održana završna konferencija projekta „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI… I POVEZANI!“

Na završnoj konferenciji projekta „SNAŽNI, ZDRAVI, SIGURNI… I POVEZANI!“ koja se je održala u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić dana 11. 12. 2019. g. predstavljeni su rezultati i zaključci projekta kojeg je proveo Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije s partnerskim organizacijama. Provedba drugog dijela projekta započela je 1. 1. 2019. godine i završava koncem ove godine (prvi dio proveden je od 5. 9. do 31.12. 2018. godine). Nositelj je Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, partneri su  Udruga za pomoć ovisnicima „Vida“ Rijeka i Klub liječenih alkoholičara Otočac, dok su suradnici na projektu bili Klub liječenih alkoholičara Gospić i Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Svrha projekta „Snažni, zdravi, sigurni…i povezani!“ je poboljšanje zaštite zdravlja stanovnika Ličko-senjske županije, posebice djece i mladih, kroz osnaživanje njihovog okruženja informiranjem, edukacijom i osposobljavanjem, savjetovanjem i poticanjem na primjenu novostečenih znanja. Na konferenciji su bili predstavljeni ciljevi, aktivnosti i rezultati projekta, a bila je namijenjena  svim dionicima uključenima u zaštitu djece i mladih naše županije te široj javnosti. Na samom početku su auditorij od 45 posjetitelja pozdravile ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, dr. Ružica Čanić, te docentica Anela Nikčević-Milković, profesorica psihologije na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću. Voditeljica projekta, psihologinja Kristina Manestar s Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo LSŽ predstavila je partnere, ciljeve i aktivnosti projekta. O iskustvima i rezultatima projektnih aktivnosti govorili su predstavnici partnerskih organizacija – psihologinja Sanja Filipović (predsjednica Udruge za pomoć ovisnicima “Vida”), teologinja i kulturologinja Greta Grakalić Rački iz udruge „Vida“ i psiholog Viktor Božičević (stručni suradnik Kluba liječenih alkoholičara Otočac). Skup je ispred Kluba liječenih alkoholičara Gospić pozdravio njegov predsjednik g. Milan Rast, a član Kluba, g. Milorad Sladić, upoznao je prisutne sa svojim iskustvima na Ljetnoj alkohološkoj školi na Lošinju, na kojoj je s kolegama sudjelovao u lipnju ove godine. Članovi partnerskog tima su posebno bili ponosni što su studenti s Odsjeka za nastavničke studije iz Gospića na ovom događanju dobili priliku predstaviti svoj rad i svoje prve korake u preventivnom djelovanju u lokalnoj zajednici. Prisutnima su prikazali rezultat svog rada s mentoricama. Naime, u okviru nastave iz kolegija Razvojna psihologija  i uz vođenje stručnjaka iz udruge „Vida“ izradili su svoj prvi preventivni projekt  pod nazivom „Bonton za telefon“.

Aktivnosti Udruge „Vida“ predviđene projektom „Snažni, zdravi, sigurni… i povezani!“ bile su usmjerene smanjenju štete od konzumacije psihoaktivnih supstanci (naročito alkohola i novih droga) kod subkulture partijanera (plaža Zrće u Novalji) te posjetitelja/ica lokala kopnenog dijela Ličko-senjske županije (gradovi Gospić, Senj, Otočac i Korenica) u kojima se odvija noćni zabavni program. Istraživanje s ugostiteljima bilo je usmjereno na ispitivanje faktora rizika i sigurnosti u noćnim klubovima. Temeljem dobivenih uvida proizašlih iz ovog i drugih srodnih istraživanja (primjerice istraživanje znanja i stavova mladih o novim drogama u sklopu projekta „Crvene cipelice“ – višekomponentne intervencije za sigurna noćna okruženja financiran od strane Vladinog ureda za droge) definirane su mjere za smanjenje rizika i povećanje sigurnosti koje je moguće primijeniti u noćnim klubovima u Ličko-senjskoj županiji. Izrađeni su promotivni materijali (letci, bedževi i magneti), koje su djelatnici Udruge podijelili ugostiteljima i posjetiteljima lokala u Senju, Otočcu, Gospiću i Korenici. Uz dijeljenje letaka učinjena je i opservacija te informativni razgovor s ugostiteljima o sigurnosti njihovih lokala.

Osim problematikom vezanom za tzv. klasične droge, “Vida” i Odsjek za prevenciju ovisnosti se sve više bave i takozvanim ponašajnim ili bihevioralnim ovisnostima, poput onih o kockanju, kompulzivnoj kupovini i slično pa i o komunikacijskim tehnologijama. Jedan od uzroka ove potonje nalazi se u sve ranijoj uronjenosti djece u tehnookoliš. Sve je izraženija svijest da bismo kao odgovorno društvo  trebali postaviti pitanje o primjerenom korištenju tehnologije te raditi na stvaranju opće kulture u korištenju komunikacijskih tehnologija. Stoga su projektne aktivnosti bile usmjerene i na podizanje razine svijesti o problematici odnosa tehnologije i čovjeka u suvremenom društvu. Svoje znanje i iskustvo smo prenijeli studenticama Odjela za nastavničke studije u Gospiću, kao i osnovnoškolcima kao primarnim interesnim skupinama. Rezultat toga je novi projekt –  „Bonton za telefon“.  On je usmjeren uspostavi normiranog ponašanja djece i mladih pri korištenju suvremenih komunikacijskih tehnologija te podršci učenicima osnovnih škola u stvaranju kulture ophođenja korištenjem suvremenih tehnologija. Projekt su osmislili stručnjaci udruge „Vida” zajedno sa studentima druge godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću i njihovom profesoricom doc. dr. sc. Anelom Nikčević-Milković. Glavne aktivnosti projekta su: istraživanje putem fokus grupa s nastavnicima i roditeljima osnovnih škola „dr. Jure Turića“ u Gospiću i Osnovne škole u Perušiću, radionice s učenicima trećih, petih i osmih razreda u osnovnim školama (suvremenim metodama stripa, dokumentarnog filma, parlaonice, izrade plakata, „Dan bez tehnologija“, o komunikaciji u različitim kulturama i kroz prošlost), a njegov je opći cilj povećati vidljivost problematike odgojno-obrazovnih izazova kada je u pitanju komunikacija putem suvremenih tehnologija.

KLA Otočac, nastavio je s informativno-edukativnim emisijama na lokalnim radio postajama u Gospiću, Senju i Otočcu, u kojima je mr. sc. Viktor Božićević na jednostavan i pristupačan način govorio o problemu zlouporabe psihoaktivnih supstanci i ovisnosti. Poseban naglasak stavljen je i na informiranje o opasnostima novih droga, koje postaju sve dostupnije mladima, kao i o rizicima koje njihova konzumacija sa sobom nosi. Procjenuje se da su na ovaj način, ove važne informacije, mogle doći do otprilike 35.000 slušatelja.

Provedba projekta vrijednog 120.000,00 kn je u cijelosti financirana od strane Ministarstva zdravstva i to sredstvima iz dijela prihoda od igara na sreću u području prevencije ovisnosti i suzbijanja zlouporabe droga.

VODITELJICA PROJEKTA:

Kristina Manestar, prof. psih.Povratak na novosti
Skip to content