ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

PET CILJEVA RAZGOVORA S DJECOM O ALKOHOLU

Objavljeno, 25.11.2020.

PET CILJEVA RAZGOVORA S DJECOM O ALKOHOLU

JASNO POKAŽITE DA NE ODOBRAVATE DA MLAĐI OD 18 GODINA PIJU ALKOHOL.

Do sada se dosljedno pokazalo da kada različiti istraživači pitaju mlade između 10 i 18 godina tko najviše utječe na njihovu odluku hoće li ili neće piti alkoholno piće, preko četiri petine njih odgovara da su to njihovi roditelji. Znači da zapravo stvarno čuju poruke svojih roditelja, mada se to ponekad nama odraslima ne čini tako. Stoga je važno da im šaljete jasne i snažne poruke.  

POKAŽITE DA VAM JE STALO DA VAŠEM DJETETU BUDE DOBRO I DA JE SRETNO.

Mladi će nas prije poslušati ako osjete da smo na njihovoj strani. Trudite se objasniti svom djetetu i podvući zašto ne želite da pije alkohol – ne samo zato jer ste vi tako rekli, nego zato što želite da ono bude sretno i sigurno. Razgovori teku puno lakše i učinkovitije ako surađujete umjesto da se sukobljavate.

POKAŽITE DA STE POUZDAN IZVOR TOČNIH INFORMACIJA O ALKOHOLU.

Svaki roditelj želi da njegovo dijete bude sposobno samostalno donijeti informiranu odluku hoće li piti alkohol, što znači da će osim „privlačne“ strane pijenja alkohola poznavati i pouzdane informacije o opasnostima koje to nosi. Ne želite da vaše dijete uči o alkoholu od vršnjaka, interneta, medija i reklama – korisnije će biti ako sebe „opremite“ tako da vas dijete doživljava kao vjerodostojan izvor informacija.

JASNO POKAŽITE DA POZORNO VODITE RAČUNA I DA ĆETE PRIMIJETITI AKO JE DIJETE PILO ALKOHOL.

U interesu je vašeg djeteta da mu šaljete jasnu poruku kako ga jednim okom uvijek pazite, jer je vjerojatnije da će djeca piti alkohol kad misle da to nitko neće primijetiti. Puno je elegantnih i suptilnih načina kako to možete izvesti, a da se ne pretvori u špijuniranje.

POTIČITE I POMOZITE SVOM DJETETU DA (IZ)GRADI VJEŠTINE I VLASTITE STRATEGIJE KOJIMA ĆE SE ODUPRIJETI PRITISCIMA VRŠNJAKA I ISKUŠENJIMA DA PIJE ALKOHOL.

Čak i kad dijete ne želi piti alkohol, pritisak vršnjaka zna biti vrlo snažan i moćan. Iskušenje može biti već samo u tome da želi izbjeći da u očima vršnjaka ne ispadne „kao papak“. Da biste mogli svoje dijete pripremiti da se može oduprijeti ovom pritisku, potrebno je da mu pomognete da smisli vlastite načine kako će reći „Ne“ i istovremeno „sačuva svoj obraz“. Dobro će doći i da se zajedno zaigrate i upriličite takve scene i odglumite kako se sve može „cool reći Ne“.

PRILAGOĐENO PREMA:  www.underagedrinking.samhsa.gov (pristupljeno 1. 10. 2020.)Povratak na novosti
Skip to content