ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

POZIV NA SUDJELOVANJE U PREVENTIVNOJ JAVNOZDRAVSTVENOJ AKCIJI

Objavljeno, 26.10.2017.

POZIV NA SUDJELOVANJE U PREVENTIVNOJ JAVNOZDRAVSTVENOJ AKCIJI

POZIV NA SUDJELOVANJE U PREVENTIVNOJ JAVNOZDRAVSTVENOJ AKCIJI POVODOM OBILJEŽAVANJA 20 GODINA ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE

 

Kroz mjesec obilježavanja 20 godina osnutka Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije; pozivamo Vas da se odazovete na preventivnu javnozdravstvenu akciju besplatnog testiranja na virus Hepatitisa C (brzi test iz sline) te pregled jetre Fibroscan uređajem Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“ uz stručno savjetovanje infektologa iz OB Zadar i OB Gospić te epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 

Akcija će se održati prema sljedećem rasporedu od 11 do 15 sati:

  • Gospić; u krugu Zavoda za javno zdravstvo, Senjskih žrtava 2, ponedjeljak 06.11.2017.
  • Otočac, u krugu ispostave Zavoda za javno zdravstvo, Kralja Zvonimira 17, utorak 07.11.2017.
  • Senj, u krugu Doma zdravlja, Stara cesta 43, srijeda 08.11.2017.
  • Novalja, u krugu Doma zdravlja, Špital 1, četvrtak 09.11.2017.

S obzirom na vremenski ograničeni broj pregleda, molimo da rezervirate svoj termin na broj 095/ 757 4455 radnim danom od 8 – 14 sati.

Virusni hepatitis virusna je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja jetrenih stanica. Može biti kratkotrajan, a u slučajevima trajanja dulje od šest mjeseci, postaje kronično oboljenje. U slučaju neliječenja, hepatitis C (HCV) uvjetuje postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog do faze kroničnog hepatitisa, pa sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija i zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom krvi, a većina osoba zaraženih hepatitisom nema nikakvih simptoma. Prema epidemiološkim procjenama, Republika Hrvatska ubraja se u zemlje s niskom incidencijom hepatitisa, godišnje se dijagnosticira između 100 i 200 novooboljelih. Na svjetskoj razini, stotine milijuna ljudi je zaraženo virusnim hepatitisom, te se smatra jednim od vodećih uzroka smrti od zaraznih bolesti na globalnoj razini.

Upravo zbog svega navedenog, ovakvom screening aktivnosti želimo podići svijest o hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu, dijagnosticirati bolest u ranoj fazi, ali i naglasiti činjenicu da je Hrvatska danas po dostupnosti lijekova i mogućnosti liječenja hepatitisa u rangu najrazvijenijih zemalja Europske unije.Povratak na novosti
Skip to content