ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Produženi boravak, OŠ dr. Jure Turića, Gospić

Objavljeno, 26.10.2020.

Produženi boravak, OŠ dr. Jure Turića, Gospić

Produženi boravak je poseban oblik odgojno-obrazovnog rada koji se organizira za učenike izvan redovne nastave. Osim što u produženom boravku pišemo svoje zadaće, imamo i organizirano vrijeme. Obilježavamo sve važne datume i događanja, sudjelujemo u projektima, pa tako ovu školsku godinu provodimo pet eTwinning  projekata i tri razredna, u kojima između ostalog provodimo aktivnosti vezane uz zdravlje i zdrav život, kako fizički, tako i psihički. Posebnu pažnju ovu godinu, obzirom na epidemiološke okolnosti, posvetili smo zaštiti mentalnog zdravlja učenika, uz pojačanu edukaciju o osobnoj higijeni.

Sve aktivnosti provode učenici 1.b razreda, koji pohađaju produženi boravak i učiteljica Sanja Puškarić Delač.

SVJETSKI DAN BIJELOG ŠTAPA – 15.10.2020.

Svjetski dan Bijelog štapa obilježili smo educirajući se o tome što su psi vodiči, kako se oni pripremaju za rad sa slijepim osobama, čemu služi bijeli štap i kako se slijepe osobe snalaze pomoću njega. Pogledali smo tako animirani film „Pas vodič“ i nekoliko edukativnih videa o našim psima vodičima u Hrvatskoj. Pokušali smo zamisliti kako se osjećaju osobe koje nemaju osjetilo vida ili im je ono oštećeno, te zaključili da im je zaista teško i da im, ako se nađemo u takvoj situaciji, trebamo pomoći koliko možemo. Naučili smo i da ako negdje naiđemo na psa vodiča ne ometamo njegov rad mazeći ga i ometajući, jer o njemu ovisi osoba koju vodi. Upoznali smo i pismo slijepih, Brailleovo pismo. Svaki učenik dobio je list sa Brailleovom abecedom i pokušao napisati svoje ime. Jako nam se svidjela ta aktivnost, ali i tu smo zaključili koliko je život osobama sa oštećenim osjetilom vida težak. Učiteljica je donijela nekoliko kutijica od lijekova kako bi opipali i pokušali odgonetnuti koja su to slova.

DAN JABUKA – 20.10.2020.

Dan jabuka već se godinama obilježava u školama i vrtićima diljem Hrvatske, pa tako i kod nas. Da je voće zdravo, to nam je poznato još od prije, ali da je jabuka toliko zdrava, to nismo znali! Tako smo za početak pogledali edukativni video o jabukama. Naučili smo neke vrste jabuka, koje sve vitamine ima, što sve od jabuka možemo napraviti i kako ih iskoristiti. Nakon toga pokušali smo saznati kako jedna jabuka nastaje, rješavajući radni list na temu „Jabuka – od sjemenke do ploda“. Održali smo i likovnu radionicu „Otisak jabuke“. Učiteljica je jabuke prerezala na polovice, a svatko od nas je dobio svoju polovicu i uz pomoć tempera u bojama jabuke otiskivao polovice na svoj papir. Za kraj pojeli smo ukusne jabuke koje dobivamo u našoj školskoj kuhinji i popili čašu domaćeg soka od jabuke koji nam je donijela naša učiteljica.Povratak na novosti
Skip to content