ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
 • (t:) 053/574-452
  (f:) 053/574-453
 • Radno vrijeme
  7-15 sati

Program za očuvanje mentalnog zdravlja u situaciji epidemije

Objavljeno, 23.4.2020.

Program za očuvanje mentalnog zdravlja u situaciji epidemije

U programu za očuvanje mentalnog zdravlja detaljno su opisani POSTUPCI KOJI POMAŽU U KONTROLI SIMPTOMA TJESKOBE I DOPRINOSE POZITIVNOM MENTALNOM ZDRAVLJU i prevenciji bolesti. Riječ je o provjerenim postupcima čija je učinkovitost utvrđena na temelju znanstvenih studija i u medicinskoj praksi. Autori smatraju kako OVE UPUTE I PREPORUKE TREBAJU BITI DOSTUPNE SVIM GRAĐANIMA, zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima pomagačkih struka kao dio standardnih postupaka u prevenciji negativnih posljedica tjeskobe i stresa.

Situacija realne prijetnje zaraze korona virusom (COVID-19), samoizolacija i druge mjere prevencije predstavljaju stres za većinu ljudi. Mnoge osobe u stresu pokazuju poteškoće u funkcionalnom, zdravom nošenju s tjeskobom i nalaze se u riziku nastanka poremećaja mentalnog i/ili tjelesnog zdravlja. Također svojim, stresom izazvanim, rizičnim ponašanjem, mogu ugroziti ne samo sebe nego i druge ljude. Dakle, stres može imati negativne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje pa je važno da smo svi upoznati i koristimo postupke koji nas mogu zaštiti od negativnih posljedica stresa.

Paket preporuka za očuvanje mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobne i stresa izradili su  stručnjaci iz: Klinike za psihijatriju Vrapče, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. On ima za cilj pružiti pomoć stručnjacima koji pružaju usluge skrbi iz područja mentalnog zdravlja u pružanju psihosocijalne podrške, zdravstvenom osoblju za prevenciju sagorijevanja na radnom mjestu i općenito svim građanima za samopomoć u prevenciji negativnih posljedica stresa. Preporuke uključuju sljedeće postupke koji se mogu primjenjivati posebno ili još bolje u kombinaciji:

 1. Protektivno i rizično suočavanje sa stresom – objašnjava  protektivne i rizične načine suočavanja sa stresom
 2. Upute za vježbe disanja – utvrđeno je kako osobe s izraženom tjeskobom i u stresu dišu površno što dovodi do poremećaja u ravnoteži kisika i ugljičnoga dioksida koja pogoršava simptome tjeskobe. Dijafragmalno (trbušno) disanje uspostavlja povoljnu ravnotežu s čime se smanjuju simptomi tjeskobe i postiže doživljaj opuštenosti.
 3. Upute za progresivnu mišićnu relaksaciju – opisan je način provođenja serije vježbi kojima se postiže relaksacija mišića cijelog tijela što dovodi do osjećaja opuštenosti.
 4. Postupak s uznemirujućim mislima – opisan je mehanizam kojim uznemirujuće misli podržavaju začarani krug tjeskobe i postupak kako se mogu zaustaviti uznemirujuće misli.
 5. Preporuke za slušanje glazbe za opuštanje i poboljšanje spavanja – opisani su kriteriji za izbor glazbe za opuštanje i poboljšanje kvalitete spavanja s prijedlogom kompozicija koje zadovoljavaju kriterije za opuštajuću glazbu.

Kako bismo svi povećali svoju otpornost na stres moramo brinuti o svom mentalnom zdravlju. Mentalno zdravlje je dio općeg zdravlja, a ne samo odsutnost bolesti.

Svi materijali su  dostupni na mrežnim stranicama ustanova čiji stručnjaci su sudjelovali u njihovoj izradi:Povratak na novosti
Skip to content