ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

KAKO „ZAUZDATI“ ZABRINUTOST U VEZI KORONAVIRUSA (COVID-19) – smjernice psihologa –

Objavljeno, 19.3.2020.

KAKO „ZAUZDATI“ ZABRINUTOST U VEZI KORONAVIRUSA (COVID-19) – smjernice psihologa –

Svi osjećaji utječu na naše ponašanje. Vrlo često je intenzitet naših strahova više odraz našeg subjektivnog doživljaja rizika ili opasnosti, nego stvarnog rizika koji se temelji na objektivnim, epidemiološkim podacima. Ovih dana svi smo svjesni utjecaja koji na naše živote ima stres povezan s pandemijom koronavirsua (COVID-19). U svakoj krizi, pa tako i zdravstvenoj poput ove koju prolazimo sada, važno je voditi računa i o psihološkoj dobrobiti. Evo nekoliko smjernica što možete sami učiniti za sebe i svoje bližnje.

PREPOZNAVANJE ZNAKOVA STRESA

Posve je normalno biti u stanju povišenog stresa i imati cijeli niz emocionalnih reakcija na opću zdravstvenu situaciju. Neki od signala da ste pod stresom mogu biti ovi:

Ako je razina vašeg stresa toliko visoka da narušava vaše odnose s drugim ljudima, vašu učinkovitost na poslu, u školi, na fakultetu ili u svakodnevnom životu, ili ako pomišljate o tome da povrijedite sebe ili druge, da si oduzmete život, ili osjećate nezaustavljiv nagon za nekim drugim rizičnim ponašanjem, POTPUNO JE NORMALNO DA POTRAŽITE POMOĆ.

KAKO SI MOGU POMOĆI?

PSIHOLOŠKA SAMOPOMOĆ

PREPOZNAJTE I UVAŽITE SVOJE REAKCIJE I OSJEĆAJE:

Dajte si vremena da promislite o tome što osjećate i kako reagirate na strah i nesigurnu budućnost. Slušajte svoj unutrašnji glas i osjećaj za dobro i loše, ali pri tome vodite računa o mjerama samozaštite (na primjer, dodir laktom umjesto rukovanja, pranje ruku poslije svakog socijalnog kontakta, neprilaženje većoj skupini ljudi…)

OSTANITE POVEZANI S OSOBAMA I ZAJEDNICAMA KOJE UVAŽAVAJU VAŠE EMOCIONALNE REAKCIJE:

Dobivanje podrške od drugih ljudi ima snažan učinak na to kako ćemo se nositi s izazovima. Kad osjetite da ste dobili primjerenu podršku, širite dalje dobrotu koju ste primili i pružite isto i drugima.

ZADRŽITE SVOJU SVAKODNEVNU RUTINU:  

Živite po principu „dan po dan“. Usrediotočite se na svoje ciljeve. Dovršite započete poslove i projekte. Dajte svoj optimum na poslu, u školi, fakultetu, kod kuće. 

PRIMJENJUJTE SVOJE UOBIČAJENE RITUALE ZA OPUŠTANJE:

Ostanite u kontaktu sa sadašnjim trenutkom, jer vam to može pomoći da zadržite svoj unutrašnji osjećaj stabilnosti i ravnoteže kad se sve oko vas čini nesigurno i ugrožavajuće.

USREDOTOČITE SE NA ONO ŠTO MOŽETE KONTROLIRATI:

Kad se stvari oko vas doimlju zastrašujućima i nepredvidljivima, može vam pomoći da se fokusirate na ono što možete kontrolirati, uključujući održavanje higijene i ostanak doma ako ste bolesni.

POSTAVITE GRANICE KAD SU U PITANJU VIJESTI, MEDIJI I DRUŠTVENE MREŽE:

Potpuno je razumljivo da želite biti informirani, ali neprestano obraćanje pozornosti i traženje koje su najnovije vijesti može pojačati vašu zabrinutost i uznemirenost. Slobodno si uzmite pauzu od vijesti i društvenih mreža. Usmjerite se na pozitivne vijesti umjesto da obraćate pažnju na negativne i one koje samo proizvode nove strahove.

TRAŽITE TOČNE INFORMACIJE I TRAŽITE POUZDANE IZVORE INFORMACIJA:

Informacije nastojte dobivati iz vjerodostojnih, provjerenih izvora u kojima rade odgovorne osobe, stručnjaci i profesionalci.

PRIDRŽAVAJTE SE UPUTA ZA ZAŠTITU I PREVENCIJU KOJE VAM DAJU ZDRAVSTVENI STRUČNJACI:

Dosljedno primjenjujte službene upute i preporuke stručnjaka kako biste spriječili prijenos bolesti.

POTRAŽITI POMOĆ

Ako vi ili netko vama blizak ima teškoća u suočavanju s novonastalom situacijom i želi potražiti negdje pomoć, postoje načini da se do te pomoći i dođe.

Na primjer:

Telefonske linije za pružanje psihološke pomoći osobama koje se nalaze u samoizolaciji ili organiziranoj karanteni http://www.stampar.hr/hr/telefonske-linije-za-pruzanje-psiholoske-pomoci-osobama-koje-se-nalaze-u-samoizolaciji-ili-karanteni

Psihološka pomoć Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije:
psiholog: 091/604 13 15 (od 10 do 15 sati)
psihijatar: 047/ 601 102 (od 12 do 15 sati)
on line savjetovanje: psiholog.zavod@gmail.com (0-24h)

Više informacija, kako bolje razumjeti psihološke aspekte pojave korona virusa možete naći na stranicama:Povratak na novosti
Skip to content