ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
 • (t:) 053/574-452
  (f:) 053/574-453
 • Radno vrijeme
  7-15 sati

Tjedan prevencije raka vrata maternice 2020.

Objavljeno, 22.1.2020.

Tjedan prevencije raka vrata maternice 2020.

U sklopu 14. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 20. do 26. siječnja, dana 24. siječnja (petak ), Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije u suradnji s Općom bolnicom Gospić i ljekarnom Pablom obilježava  13. Hrvatski dan mimoza – nacionalni dan prevencije raka vrata maternice.

Akcija će se održati u prostoru ljekarne Pablo.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa. Razlozi ovih dobrih mogućnosti prevencije su ti što je za ovu vrstu raka poznat uzročnik (u 99,7 % slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim HPV-om koji se prenosi spolnim putem). Protiv  HPV-a postoji cjepivo za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka, tijekom kojeg imamo vremena za preventive preglede i jednostavan i bezbolan probirni test kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene, ili u njihovoj ranoj fazi. Dakle, postoji sigurna, jednostavna i dostupna zaštita od raka vrata maternice.

Dani prevencije raka vrata maternice često se povezuju s mimozama i biserom mudrosti. Zašto mimoze? Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje. Zašto biser mudrosti? Biser mudrost, „pearl of wisdom simbolizira važnost znanja i brige o vlastitom zdravlju, te važnost primjene preventivnih pregleda u zaštiti od raka vrata maternice, dok biser simbolizira ženstvenost stoga je upravo zato taj izraz i simbol uzet kao zaštitni znak Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice.

Epidemiološki podaci

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina ( iza raka dojke i štitnjače).  U posljednjih pet godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice prosječno oboli oko 300 žena, a umre njih oko 100. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika). Prema podacima hrvatskog Registra za rak i međunarode studiji o preživljavanju raka CONCORD-3, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele u razdoblju između 2000. i 2014. godine iznosi 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, nažalost podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice  pokazuju da se  Hrvatska nalazi pri dnu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice

U Hrvatskoj se trenutno provodi uglavnom oportunistički probir raka vrata maternice, a u pripremi je regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji  za žene u dobi od 20 do 64 godine. Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice temeljem konvencionalnoga Papa testa, kao treći nacionalni program probira raka u odrasloj populaciji, uveden je 2012. godine. U 2020. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj našeg programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

U Republici Hrvatskoj svaka osoba ženskog spola osigurana pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) starija od 12 godina ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite (opredijeliti se u ginekološki tim). U Hrvatskoj je na dan 31.12.2019. bilo ugovoreno 278 timova u djelatnosti zdravstvene zaštite žena (ginekoloških timova), ali dio su timovi bez nositelja (ginekologa), te je broj specijalista ginekologa koji provode preglede za toliko manji, jer se u timovima bez nositelja obično izmjenjuju ginekolozi iz bolnica ili drugih ordinacija.

Veliku ulogu u prevenciji raka vrata maternice ima i cjepljenje protiv HPV-a koje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda osnovne škole. Nažalost, s odazivom na cijepljenje protiv HPV-a nismo u potpunosti zadovoljni, i planiraju se poboljšanja u ovom području.

Ovogodišnji Dan mimoza – nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice će se, s ciljem podizanja svijesti javnosti i stručnjaka, obilježiti javnozdravstvenom tribinom 23. siječnja u Virovitici, te brojnim prigodnim aktivnostima diljem Hrvatske.

Važne preporuke za zaštitu od HPV-a i raka vrata maternice:

 • Educiraj se o svome zdravlju
 • Zaštiti svoje spolno zdravlje
 • Cijepi se protiv HPV-a
 • Za žene: Odlazi redovito na ginekološke preglede
 • Jedi što više voća i povrća
 • Redovito se bavi tjelovježbom
 • Ne puši i ne konzumiraj alkohol


Povratak na novosti
Skip to content