ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

ZAPOČELA PROVEDBA „KAZALIŠNIH PRIČA“ ZA MLADE U LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

Objavljeno, 26.11.2020.

ZAPOČELA PROVEDBA „KAZALIŠNIH PRIČA“ ZA MLADE U LIČKO-SENJSKOJ ŽUPANIJI

U aktivnosti kojima ove godine obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti uključene su i „Kazališne priče“ Udruge Hepatos iz Rijeke. Riječ je o inovativnom i kreativnom načinu kojim se mlade informira o zdravstvenim, psihološkim i socijalnim rizicima ponašanja povezanih s eksperimentiranjem i konzumiranjem sredstava ovisnosti. Njime su obuhvaćena ovisnička ponašanja u širem smislu – od onih povezanih s uživanjem različitih supstanci poput alkohola, nikotina ili droga, do ponašajnih ovisnosti poput kockanja ili ovisnosti o računalima te nasilju na Internetu.

„Kazališne priče“ su trogodišnji preventivni program usmjeren pružanju podrške obitelji i jačanju participacije djece koji se provodi i na području naše županije od 2020. do 2023. godine. Financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u okviru svog programa „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge – područje I. Socijalna i humanitarna djelatnost“.

Rizična ponašanja karakteristika su adolescentnog doba i, kao takva, nisu nešto što se pojavljuje samo u našem vremenu. Njihova pojavnost i čestina u funkciji su društvenih zbivanja i položaja mladih u društvu koja u konačnici dovode do njihove socijalne isključenosti. Provedbom programa u osnovnim i srednjim školama u suradnji sa stručnjacima iz županijskih zavoda za javno zdravstvo korisnike će se potaknuti da aktivno sudjeluju i da na zanimljiv i mladima pristupačan način usvoje nova znanja, motivirat će ih se te im proširiti mogućnosti za aktivno uključivanje u rad na dobrobit šire zajednice.

Program provodi Udruga Hepatos Rijeka na području četiri županije – Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Karlovačke i Zadarske. U Lici ga provodi u partnerstvu s Gradom Gospićem, a u provedbi sudjeluju i stručnjaci Odsjeka za prevenciju ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

U prvoj godini provedbe učenici iz srednjih škola Ličko-senjske županije koje su iskazale interes za ovim sadržajima pogledat će „Lucijinu priču“, a u naredne dvije „Bocu istine“ i „Jednorukog Džeka“.

U predstavi „Lucijina priča„ osamnaestogodišnja Lucija prepričava događaje u posljednjoj godini svog života koji su prethodili otkriću da je zaražena virusom hepatitisa, „Boca istine„ na zanimljiv i mladima razumljiv način kroz puno humora pokušava objasniti kako ovisnost o nekoj supstanci, konkretno alkoholu, može i utječe na nečiji život, dok „Jednoruki Džek„ tematizira ovisnost o igrama na sreću, računalima i neprimjerena ponašanja na Internetu, štetnost kockanja te razne oblike vršnjačkog nasilja.

Prikaz predstava prilagođen je zahtjevima trenutne epidemiološke situacije pa je učenicima omogućeno njihovo praćenje iz vlastitog doma putem online platforme. Na taj način zadovoljen je kriterij zdravstvene sigurnosti mladih tijekom izvedbe programa.

K. ManestarPovratak na novosti
Skip to content