ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
 • (t:) 053/574-452
  (f:) 053/574-453
 • Radno vrijeme
  7-15 sati

ZAŠTO SA SVOJOM DJECOM TREBATE POČETI ŠTO RANIJE RAZGOVARATI O ALKOHOLU I DROGAMA?

Objavljeno, 15.11.2020.

ZAŠTO SA SVOJOM DJECOM TREBATE POČETI ŠTO RANIJE RAZGOVARATI O ALKOHOLU I DROGAMA?

OBILJEŽAVAMO MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI I KORISTIMO PRILIKU DA SE ZAJEDNO PODSJETIMO NA VAŽNOST DJELOVANJA UNUTAR OBITELJI

Osoba će to lakše postati ovisnik, što ranije počne zlorabiti droge. Cilj prevencije često je odlaganje trenutka prvog pijenja alkohola ili prve cigarete sve do dobi kada je mozak mlade osobe dovoljno razvijen da je u stanju usvojiti vještine odgovornog donošenja odluka. Zabilježeno je da intenzivan razvoj mozga kod pojedinih slučajeva ne završava čak i do 25. godine života!

Većini roditelja je teško povjerovati da bi njihova djeca već u osnovnoj školi mogla početi piti ili pušiti, a o eksperimentiranju s drogama da i ne govorimo. Na žalost, sve je više mladih koji imaju pozitivno mišljenje i tolerantan odnos prema sredstvima ovisnosti, a to na kraju proizvodi ovisnike. Važan podatak, koji potiče na jačanje opreza je nalaz Ljubotine i Galića (2006) koji su utvrdili da je više od trećine ispitanih zagrebačkih srednjoškolaca (31%) navelo da im je netko nudio ili pokušao prodati marihuanu. Istraživanja u svijetu otkrivaju da 60% maturanata ne misli da je redovito korištenje marihuane štetno, ali je činjenica da je aktivni sastojak marihuane – THC (koji i izaziva ovisnost) u današnje vrijeme gotovo PET puta jači nego što je bio prije 20 godina.

ZAŠTO SA SVOJOM DJECOM TREBATE POČETI ŠTO RANIJE RAZGOVARATI O ALKOHOLU I DROGAMA?

1. RODITELJ IMA ZNAČAJAN UTJECAJ NA TO HOĆE LI SE NJEGOVO DIJETE ODLUČITI ZA EKSPERIMENTIRANJE S ALKOHOLOM I DROGAMA ILI NEĆE

Održavanje čvrstog i otvorenog odnosa s roditeljem je jedan od najutjecajnijih faktora za vrijeme adolescencije. Kad roditelji osiguraju podržavajuće i njegujuće okruženje, djeca donose bolje odluke. Djeca doista čuju što brine njihove roditelje mada samim roditeljima to ne izgleda uvijek tako. Upravo zbog ovoga je bitno da roditelji sa svojim djetetom razgovaraju o rizicima koje sa sobom nosi pijenje alkohola ili korištenje drugih droga.

2. BOLJE JE RAZGOVOR ZAPOČETI PRIJE NEGO DIJETE DOĐE U PRILIKU DA PROBA ALKOHOL ILI DROGU

Ako sa svojom djecom razgovarate izravno i iskreno, oni će vjerojatnije poštivati vaša pravila i savjete o pijenju alkohola i konzumaciji droga. Kad roditelj s djetetom razgovara rano i često o tim temama, može ga zaštiti od mnogih drugih visokorizičnih ponašanja povezanih sa stanjem opijenosti.

3. NEKA DJECA MOGU PROBATI ALKOHOL I DROGE U VRLO RANOJ DOBI

 Nikada nije prerano razgovarati s djetetom o alkoholu i drogama. Većina 6-godišnjaka zna da je alkohol samo za odrasle. Ipak, negdje između 9. i 13. godine počinju razmišljati da je pijenje alkohola u redu. Mladi potrošači heroina počinju ga uzimati prosječno u doba mlađe punoljetnosti (od 18 do 20 godina). Šest mjeseci do godinu dana nakon početka uzimanja heroina postaju ovisnici o njemu. Prosječna dob javljanja na liječenje viša je od 27 godina, a to je više od 11 godina nakon početka eksperimentiranja. Dakle, što ranije počnete razgovarati o tome, to bolje!

4. ŠTO SU DJECA STARIJA, VEĆA JE VJEROJATNOST DA ĆE PROBATI ALKOHOL ILI NEKU DRUGU DROGU

U našoj županiji pivo konzumira već u sedmom i osmom razredu osnovne škole više od polovine učenika, u srednjoj školi ta brojka već raste na više od 70% kod gimnazijalaca i oko 80% učenika strukovnih škola. Među starijim osnovnoškolcima marihuanu je konzumiralo do 1% učenika, a u srednjoškolskoj dobi udio konzumenata skače do 16%. Što ranije počnete razgovarati sa svojom djecom o alkoholu i drugim drogama, veće su šanse da ćete utjecati na njihovu odluku o tim pitanjima.

5. I KAD NE RAZGOVARAMO S DJECOM O ALKOHOLU I DRUGIM DROGAMA, TAKOĐER SVOJOJ DJECI ŠALJEMO NEKAKVU PORUKU

Djeca nemaju i ne znaju sve činjenice o alkoholu i drogama. Ako roditelji ne razgovaraju s njima o rizicima koje sa sobom nosi pijenje alkohola prije punoljetnosti i konzumiranje droga, njihova djeca možda neće vidjeti nikakvu štetu u tome da ih probaju. Razgovor o ovim temama roditeljima omogućuje da postave jasna pravila o tome što očekuju od svoje djece u vezi trošenja alkohola i droga.

NE ZABORAVITE!

Važno je omogućiti da do mladih dopru točne informacije o rizicima koje sa sobom nosi konzumiranje droga. Time ćemo uspostaviti ravnotežu u javnom prostoru koji je uglavnom ispunjen informacijama o (naizgled) poželjnim učincima korištenja sredstava ovisnosti.

Djeca su zbog svog intenzivnog emocionalnog razvoja osjetljiva i ranjiva pa je stoga bitno da s njima budemo pažljivi i nježni, ali im je isto tako potrebna naša čvrstina i jasne granice. To znači da jednako koliko je važno da razumijemo njihovu tjeskobu, njihove dileme, potrebe, da čujemo njihove želje, da ih ne ponižavamo, našoj djeci je važno i trebaju od nas da budemo čvrsti i odlučni, da ih znamo voditi i usmjeravati, razumjeti njihove slabosti i trpjeti njihove nedosljednosti. Vaš će odgoj biti učinkovitiji i vaš će odnos s djetetom biti ugodniji i čvršći kad se pridržavate “Četiri stupa roditeljstva”:

1) brižno, njegujuće ponašanje;

2) struktura i vođenje;

3) uvažavanje ili priznavanje djeteta kao osobe i

4) osnaživanje djeteta.

Više o ovome možete pročitati na www.rastimozajedno.hr/file/10/

“URADI SAM” PREVENTIVNE STRATEGIJE

Grubo gledano, šest je skupina aktivnosti koje možete poduzeti SAMI i ODMAH, a kojima možete zaštititi svoje dijete od preranog konzumiranja alkohola i sredstava ovisnosti.

1. POČNITE GRADITI NAVIKU RAZGOVORA S DJETETOM U ŠTO MLAĐOJ DOBI I RAZGOVARAJTE ČESTO

 • izgradite i održavajte otvorenu komunikaciju
 • razvijte naviku da razgovarate s djetetom svaki dan

Ovo će vam olakšati da u slučaju potrebe možete lakše započeti razgovor o ozbiljnijim temama.

2. BUDITE UKLJUČENI U ŽIVOT DJETETA

 • razgovarajući s djetetom o onome što radi, otvara vam mogućnost da podijelite svoje interese i vrijednosti
 • smanjuje se vjerojatnost da će mladi imati problema sa zlouporabom sredstava ovisnosti ako imaju mogućnost baviti se nečim pozitivnim i kad su im važni (i njegujući) odrasli uključeni u njihov život

3. PRUŽAJTE DOBAR PRIMJER

 • razmislite što govorite i činite pred svojim djetetom – vaši vlastiti postupci su najmoćniji putokaz vašoj djeci o tome što je primjereno i prihvatljivo u vašoj obitelji
 • ne zlorabite vi sami, ne radite nezdrave i opasne stvari povezane s alkoholom, duhanom ili drogama, jer će vaše dijete vjerovati da su takva ponašanja u redu bez obzira što vi njima drugačije govorili

4. NAUČITE DJECU DA PAMETNO BIRAJU PRIJATELJE

 • učite ih kako stvarati pozitivne odnose
 • pomažite im da shvate koje osobine trebaju tražiti kod prijatelja

5. PRATITE ŠTO VAM DJECA RADE

 • vodite računa što se događa u vašem domu – svjetske studije pokazuju da dvoje od troje 13- do 18-godišnjaka kaže kako im je lako doći do alkohola kod kuće, a da to njihovi roditelji ne saznaju
 • znajte kud vam se djeca kreću i upoznajte njihove prijatelje
 • ograničite vrijeme koje vaša djeca smiju provoditi bez prisutnosti odraslih – djeca bez nadzora imaju više prilika isprobavati rizična ponašanja, uključujući pijenje alkohola, pušenje i isprobavanje droga, zbog čega ih mogu početi zlorabiti u mlađoj dobi

6. POSTAVITE PRAVILA

 • neka pravila koja dajete djeci budu jasna i razumna, provodite ih dosljedno i s primjerenim posljedicama (i za poštivanje, i za kršenje!)
 • takva pravila mogu pridonijeti zaštiti djece – i u fizičkom smislu i za mentalno zdravlje

Korišteni izvori:

Centar za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno“ (2020). Četiri stupa roditeljstva u najboljem interesu djeteta. (preuzeto 2. 11. 2020. s https://www.rastimozajedno.hr/file/10/ )

Nikčević-Milković, A., Božičević, V. i Manestar, K. (2018). Rizični i zaštitni čimbenici poremećaja u ponašanju kod adolescenata. Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za nastavničke studije u Gospiću.

Substance Abuse and Mental Health Services Administration (2020). Why You Should Talk With Your Child About Alcohol and Other Drugs. (preuzeto 1. 5. 2020. s https://www.samhsa.gov/underage-drinking/parent-resources/why-you-should-talk-your-child)Povratak na novosti
Skip to content