ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE
  • (t:) 053/574-452
    (f:) 053/574-453
  • Radno vrijeme
    7-15 sati

Podizanje nalaza i testiranje na COVID

UPUTE PACIJENTIMA O PODIZANJU NALAZA

Nalaze mikrobioloških analiza koje je liječnik zatražio putem e-uputnice (i ‘crvene’ papirnate uputnice) šaljemo liječniku elektronskim putem. Možete ih podići kod svog liječnika te su vidljivi u sustavu e-Građani na Portalu zdravlja (sigurnosna razina 3).

Ostale nalaze mikrobioloških analiza možete podići osobno, preko posrednika ili Vam ih možemo poslati e-poštom.

Nalaze izdajemo osobno pacijentu isključivo uz predočenje valjane osobne ili zdravstvene iskaznice i ispunjenog obrasca zahtjeva za izdavanje mikrobiološkog nalaza. Obrazac možete preuzeti ovdje (PDF, 204 KB) i predati ga ispunjenog prilikom podizanja nalaza, dostaviti s uzorkom ili poslati na e-adresu mikrobiologija@zzjzlsz.hr

U slučaju da ste spriječeni osobno podići nalaz, uz Vašu izričitu suglasnost nalaz može podići druga osoba, ali samo uz predočenje svoje vlastite osobne iskaznice, Vaše osobne ili zdravstvene iskaznice i odreska ovlaštenja za podizanje nalaza s ispunjenog obrasca za ovlaštenje druge fizičke ili pravne osobe za podizanje mikrobiološkog nalaza. Obrazac možete preuzeti ovdje (PDF, 206 KB) i predati ga ispunjenog prilikom podizanja nalaza.

Obrasci su besplatni i dostupni i na mjestu izdavanja nalaza.

TESTIRANJE OSOBA KOJIMA JE POTREBNA POTVRDA O TESTIRANJU NA SARS-COV-2

Testiranje se provodi molekularnom dijagnostikom RT – PCR metodom iz obriska nazofarinksa.

Uzimanje uzoraka provodi se kod  Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, radnim danom od ponedjeljka do petka u 8:00 sati nadalje prema ranije zakazanom terminu.

Nalaz se po završetku pretrage šalje na e- mail osobe koja je testirana. Nalaz se završava u roku od 24 sata od dana uzorkovanja.

Potrebno je ispuniti priloženu narudžbenicu i poslati je na e-mail mikrobiologija@zzjzlsz.hr. Točan termin dolaska na uzorkovanje za testiranje dodjeljuje osoblje Zavoda zaduženo za naručivanje.

Prije uzorkovanja je potrebno uplatiti  600,00 kn/79,63 EUR (Tečaj 7,53450 kn) na IBAN: HR6923900011100351206 (HPB). U pozivu za plaćanje stavite HR00 i OIB osobe (ako je stranac broj putovnice osobe) koja ide na testiranje, a u opis plaćanja „Test Covid-19“ i ime osobe koja dolazi na testiranje.

Potvrdu o uplati predočite prilikom uzorkovanja.

Dodatne informacije na 053/573-656 (od ponedjeljka do petka u terminu od 07:00 do 15:00).

Narudžbenica (docx, 24 kb).

BRZI ANTIGENSKI TEST

Uzimanje uzoraka provodi se kod  Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, radnim danom od ponedjeljka do petka u 8:00 sati i 12:00 sati, te prema ranije zakazanom terminu na broj 053/573-656.

Prije uzorkovanja je potrebno uplatiti  100,00 kn/13,27 EUR (Tečaj 7,53450 kn) na IBAN: HR6923900011100351206 (HPB). U pozivu za plaćanje stavite HR00 i OIB osobe (ako je stranac broj putovnice osobe) koja ide na testiranje, a u opis plaćanja „Test Covid-19 brzi“ i ime osobe koja dolazi na testiranje.

Dodatne informacije na 053/573-656 (od ponedjeljka do petka u terminu od 07:00 do 15:00).

SEROLOŠKO TESTIRANJE NA COVID-19 NA VLASTITI ZAHTJEV

Na Odjelu za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije uz PCR testiranje na COVID-19 dostupna je i usluga serološkog testiranja na COVID-19.

Princip testa je kombinacija enzimatskog imunotesta sa krajnjom fluorescentnom detekcijom protutijela tzv. ELFA.Test je visoke osjetljivosti i specifičnosti za kvalitativno određivanje IgM i IgG protutijela na novi koronavirus SARS-CoV-2 s mogućnošću semikvantitativnog praćenja.

Serološkim testovima utvrđujemo prisutnost/količinu protutijela koja se razviju nakon kontakta s virusom. Naša serološka testiranja detektiraju dva parametra i to :

  1. IgM protutijela koja se detektiraju u fazi zaraženosti sa SARS-CoV-2 virusom, sa i bez razvoja simptoma
  2. IgG protutijela koja nam govore o preboljenoj infekciji ili prošlom kontaktu s virusom, sa i bez simptoma

Testiranje se provodi iz krvi.

Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu pa mogu poslužiti i za utvrđivanje stvarnog broja osoba koje su se zarazile i oporavile bez simptoma ili s minimalnim simptomima.

Prisutnost protutijela na COVID-19/SARS-CoV-2 u krvi pacijenta (simptomatskog ili asimptomatskog) govori o imunološkom odgovoru organizma na virus, te testiranje pomaže u otkrivanju bolesnih i izliječenih, a također i asimptomatskih slučajeva.

Ukoliko smatrate da ste bili u kontaktu s COVID -19 oboljelom osobom ili ste imali simptome koji bi se mogli pripisati COVID-19, a niste bili dijagnostički obrađeni u vrijeme epidemije, ovim testiranjem možete otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu.  Pozitivna IgG protutijela govore vam o imunološkom odgovoru kojeg ste stvorili u kontaktu sa SARS-CoV-2 virusom, a dodatnom detekcijom IgM protutijela možemo odmah otkriti je li to nedavni ili davni kontakt, odnosno jeste li još bolesni.

Ova testiranja imaju dijagnostičku važnost za ranu detekciju bolesti, za praćenje dinamike bolesti te za epidemiološka znanstvena istraživanja novog virusa i bolesti. Isto tako, tumačenje nalaza serološkog testiranja nužno je provoditi uz sve ostale relevantne podatke koje je nužno sagledati a odnose se na virus, osobu i bolest (značajke SARS-CoV-2 virusa, infekcije COVID-19, kliničke slike i ostalih nalaza te epidemiološke anamneze)

POSTUPAK TESTIRANJA

Uzimanje i testiranje uzoraka provodi se isključivo po prethodnoj narudžbi i dogovoru na broj telefona 053/573-656.

Vađenje krvi za serološko testiranje na COVID-19 obavlja se u Odjelu za mikrobiologiju  ZZJZLSŽ od ponedjeljka do petka u jutarnjim satima, prema dogovorenom terminu, a obvezno je nositi masku.

Upute za plaćanje:

Cijena testiranja je 250,00 kn/33,18 EUR (Tečaj 7,53450 kn).

Prije uzorkovanja potrebno je izvršiti uplatu na IBAN: HR6923900011100351206 (HPB). U pozivu za plaćanje stavite HR00 i OIB osobe (ako je stranac broj putovnice osobe) koja ide na testiranje, a u opis plaćanja „Serološko testiranje“ i ime osobe koja dolazi na testiranje.

Narudžbenicu za serološko testiranje na COVID-19 s potrebnim podatcima poslati na e-mail mikrobiologija@zzjzlsz.hr. Potvrdu o uplati predočite prilikom uzorkovanja.

Nalazi se šalju u roku 24 sata putem e-maila navedenog u obrascu, a mogu se preuzeti i osobno na šalteru Odjela za mikrobiologiju radnim danom od 13:00 do 14:00 sati uz predočenje potrebnih dokumenata.

Narudžbenica serološko (docx, 24 kb).

Skip to content